Bakad brie med vitlök och rosmarin

Bakad brie med vitlök och rosmarin

Bakad brie med vitlök och rosmarin bakad i ugnen tills den är alldeles mjuk och går att skopa upp med kex eller skivor av baguette. Försvinnande gott, minst sagt. Om det är något jag inte skulle kunna leva utan så är det ost. Tror att jag har sagt det förut, men det är verkligen så. Jag fullkomligt älskar ost till allt, i allt, med allt och alldeles utan något. Tröttnar aldrig. Brie är en av de bästa ostarna, så användbar till sallader, på ostbricka, varm eller kall, med marmelad eller chark. Har ni förresten ännu inte testat att göra Briepuffar än, så rekommenderar jag er verkligen att testa detta fantastiska snack.

Bakad brie med vitlök och rosmarin

Tricket här är att du skårar den så att blandningen på olja, vitlök och örter åker in i osten. Det blir även lättare att skopa upp den då den är skårad. Vi använde rosmarin, men du kan byta ut mot andra favoritörter. Det är bara att testa sig fram. Tror det blir kanon med timjan eller dill också.

Nu gjorde vi denna av en stor brietårta, men du kan lika gärna använda dig av mindre. Du får då ta mindre av allt och ha den inne kortare tid. Passa lite så att den inte blir brun och hård i ’skalet’. Tänker att jag ska testa att göra detta med små brie så att det var och en får sin egna lilla brietårta.

Bakad brie med vitlök och rosmarin

  • Stor brietårta
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1-2 msk färsk rosmarin, hackad
  • 1 msk olivolja
  • 1 nypa salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 185 C
  2. Skåra brietårtan tvärs över med flera snitt (se bilden ovan)
  3. Lägg över i en ugnsform (så liten som möjligt)
  4. Blanda vitlök, olivolja, salt och rosmarin. Pyttsa ut över hela brietårtan
  5. Ställ in i ugnen ca 20 min.
  6. Skopa upp med kex, baguetteskivor, grönsaker

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *