Tartiflette, en gudomlig fransk potatisgratäng

Tartiflette, en gudomlig fransk potatisgratäng

Tartiflette, en gudomlig fransk potatisgratäng. Krämig, smakrik gratäng som har allt i sig för en hel måltid. I motsats till vår potatisgratäng som är ett tillbehör till till exempel kött så har en tartiflette allt redan i gratängen.

Tartiflette, en gudomlig fransk potatisgratäng

Stjärnan i en Tartiflette är osten, Reblochon ost. Reblochon är en fransk kittost med ursprung från medeltiden. Den är tillverkad i området Savoie. Smaken är mild med lätt smak av hasselnöt. Den påminner lite om Brie eller Camembert, men har mer karaktär.

Tartiflette, en gudomlig fransk potatisgratäng

Här ser du hur Reblochon ser ut. Lite som Brien eller Camembert, eller hur? Om du inte får tag på Reblochon så kan du alltså byta ut den mot Brie eller Camembert. Men allra bäst blir det dock om du får tag i Reblochon. Jag hittade den på Hötorgshallen här i Stockholm, och det var också det första stället jag letade på.

Vad gäller de andra ingredienserna så beskriver jag lite här vad jag använde just till detta recept. Denna gång använde jag Amandine potatis och det blev kanon. Men du kan ta vilken potatis som helst, helst fast dock. Vad gäller fläsk så använde jag pancetta, som är rimmat och lufttorkat sidfläsk. Passar hur bra som helst. Men blir även perfekt med rimmat rökt fläsk, då får du även den där goda rökiga smaken i din tartiflette. Välj själv och testa dig fram till vad du gillar bäst.

Tartiflette, en gudomlig fransk potatisgratäng

Här kan du se hur det ser ut då man delat på Reblochonosten och lagt den över potatisen innan den ställs in i ugnen. Efter ca 20 min har den smält och då rör du om lite och ställer in igen ca 15 min. Om det behövs så sätt över lite aluminiumfolie så det inte bränns. Men det ska gärna bli en lätt gyllenbrun yta. Jag hade ingen aluminiumfolie över.

Tartiflette är en rätt i sig självt, men gör gärna en härlig sallad till. Hugg in!

Det är en rätt mäktig rätt och receptet räcker gott och väl till fyra hungriga personer. Men det är så gott att alla kommer ta om, garanterat.

Nu till receptet. Låt mig gärna veta om ni gör den och berätta vad ni tyckte! Skulle vara så roligt.

Tartiflette, en gudomlig fransk potatisgratäng (4 port)

  • 1 kg potatis (helst fast potatis)
  • 2 lökar, fint hackade
  • 1 vitlöksklyfta, fint hackad
  • 200 g pancetta/rimmat rökt fläsk, tärnade
  • smör
  • 1,25 dl vitt vin
  • 2 dl crème fraiche
  • 300 g Reblochon ost
  • Salt och peppar
  • Smör (till ugnsformen)

Gör så här

  1. Börja med att tvätta potatisen. Koka potatisen, i lättsaltat vatten, i ca 20 min. Häll av vattnet, låt dem svalna något. Skala dem och skär i ca 1-2 cm tjocka skivor.
  2. Stek på pancetta/fläsk i torr panna, tillsätt lök och vitlök och stek på ytterligare någon minut. Lägg över i en bunke. Spara fettet från fläsket i pannan.
  3. Lägg potatisskivorna i samma panna som användes till fläsket och stek i fettet från fläsket tills skivorna är gyllenbruna. Vänd inte för mycket då de annars riskerar att gå sönder. Salta och peppra och lägg över tillsammans med fläsket.
  4. Sätt ugnen på 180 C
  5. Tillsätt vitt vin och crème fraiche till potatisblandningen. Vänd runt försiktigt.
  6. Smöra en ugnsform. Häll potatisblandningen i ugnsformen och fördela.
  7. Dela osten på mitten och lägg ut skivorna över potatisen.
  8. Ställ in i ugnen i cirka 20 minuter.
  9. Ta ut den och vänd runt lite så att osten blandas med resten.
  10. Ställ in formen i ugnen ytterligare 15 minuter.
  11. Ta ut och låt svalna något.

Bon Appétit

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *