Veganska och glutenfria kex på tre ingredienser

 veganska kex vegan glutenintolerant laktosintolerant glutenfri laktosfri

Veganska och glutenfria kex på bara tre ingredienser och som barnen tycker om? Det här blev kex att ta med på resan och som passar att lägga ner på vilken utflykt som helst. Även till ostbrickan, vare sig du är vegan , gluten- eller laktosintolerant eller inte. 

veganska kex vegan glutenintolerant laktosintolerant glutenfri laktosfri

kexen bakas på sesamfrön, solrosfrön och banan. Lite salt också. Jag valde att ta lite svarta sesamfrön också för att kexen blir så fina, men du kan givetvis ta enbart ljusa. Du stansar ut dem då de kommer från ugnen så välj din favoritform och storlek på kexen. Jag tycker att det passar med rätt små kex, det blir som en lagom munsbit för barn. De här kexen är även kanon att ta med till träningen och ta några efter. Bananen ger dem en lätt söt eftersmak som gör den så ätvänliga. 

Kex (ca 25 små)

125 g solrosfrön

125 g ljusa sesamfrön

25 g svarta sesamfrön

1 banan

½ tsk salt

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 C
  2. Lägg ljusa sesamfrön och solrosfrön i en mixer (eller en bunke om du använder stavmixer). Mixa tills det är väl blandat och finfördelat. 
  3. Mosa bananen och tillsätt till fröna tillsammans med saltet. Rör om och ihop till en deg.
  4. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper, så att du kavlar på det översta bakplåtspappret. Degen ska bara några mm tjock. 
  5. Lägg bakplåtspapper med degen emellan på en bakplåt och dra av det översta bakplåtspappret. 
  6. Grädda i ca 20-25 minuter i ugnen. Passa noga så att kexen inte bränns. Det ska bli lite gyllenbrunt i kanterna och knaprigt.
  7. Stansa ut kexen medan det är varmt. Låt svalna. 
  8. De håller sig ca en vecka i lufttät burk. 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *