Vegetarisk Pakora med mango chutney och gurkraita

Vegetarisk Pakora med mango chutney och gurkraita

Vegetarisk Pakora med mango chutney och gurkraita blev verkligen en hit hos oss förra helgen. De där frasigt friterade vegetariska knytena som du håller med händerna och doppar i mango chutney är så goda att vi nästan föråt oss på dem. De är helt vegetariska, glutenfria och innehåller mycket grönsaker, något som min äldsta dotter hade svårt att tro. Hon tycker inte om squash. Men det märkte hon inte ens att det var i pakora, rätt mycket till och med. Vi matchade pakoran med manog chutney, rött ris som ger mer tuggmotstånd och så även en gurkraita. Det är min äldsta dotter, Annie, som lärde sig göra gurkraita på kockskola för barn. Så det är hon som fixar gurkraitan: hackar, blandar och smakar av. Alltid med garam masala. 

Vegetarisk Pakora med mango chutney och gurkraita

Enkelt fixat helgmys. Kanske ny rätt till fredagsmyset för att variera tacosfredagen. 

Pakora (4 pers/ca 24 st)

4 små morötter, skalade och rivna

1 stor squash, riven

2  små potatisar, skalad och riven

1/2 lök, fint hackad eller skuren i skivor

1/2 tsk chiliflakes 

2 ägg

2 tsk olja

5 dl kikärtsmjöl, mer om det behövs

1/2 tsk gurkmeja

1,5 tsk salt

1/2 tsk cayennepeppar

2 vitlöksklyftor, rostade i pannan och mosade

Rapsolja till fritering

Mango chutney

Gör så här

  1. Lägg de rivna morötterna, squashen och potatisarna i en bunke/kastrull. Häll över kokhett vatten, med nypa salt i, över. Låt stå i 3 minuter. Häll över i en sil och låt stå i cirka 15-20 minuter. 
  2. Rör ihop grönsaker, lök, chili, vitlök, egg, olja och kryddor. Rör om så det blandas. Tillsätt kikärtsmjöl och rör ihop. Det hela ska vara rätt löst i konsistensen, men inte rinnigt. 
  3. Häll olja i en kastrull/gryta så att det når cirka halva upp på kastrullen/grytan. Värm till 180 C. 
  4. Använd två matskedar till att klicka ner pakora försiktigt i oljan. Pakoran ska direkt flyta upp till ytan som oregelbundna bollar. Sjunker de så är inte oljan tillräckligt het. Lägg bara ner några få åt gången för att inte oljan ska kylas ner. Låt dem bli gyllenbruna på båda sidor innan du tar upp dem. 
  5. Ät helst varma och nygjorda. Doppa i mango chutney.

Gurkraita

1/2 gurka

2 dl yoghurt

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar

1 tsk garam masala (+ lite mer att pudra över ytan)

Gör så här

Riv gurkan på rivjärn. Krama ur vätskan. Blanda ihop gurka, yoghurt, salt, peppar och garam masala. Lägg upp i skål och pudra över lite Garam masala. 

TIPS!

Du kan variera gurkraita genom att byta ut Garam masala till 2 msk hackad mynta.

TIPS!

Gör gurkraitan mjölkfri genom att byta ut yoghurt mot en burk iMat Fraiche.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *