Mandaringranita eller clementingranita och vit chokladmousse

Mandaringranita eller clementingranita och vit chokladmousse

Mandaringranita eller clementingranita och vit chokladmousse, kan det bli härligare, fräschare eller godare? Det här var desserten på nyår, men även på mitt och min vän/granne Jessicas nyårsfirande i fredags. En lite senarelagt nyårsfirande p g a att Jessica var i Thailand och jag på skidsemester och annat galej. Så nu passade vi på att äta middag och uppdatera i bästa nyårsanda. Jag har helt snöat in på granita just nu. Granita är en sorts smaksatta iskristaller. Skedbar isglass skulle man också kunna kalla det. I påsk kommer det nog bli hallongranita eller citrongranita och i sommar kommer det absolut bli jordgubbsgranita. Det är otroligt fräscht, lätt syrligt och man kan äta den som den är eller tillsammans med glass, chokladmousse, kladdkaka, möjligheterna är oändliga. 

Jag använde Bollo-clementiner och Waina Valrhona choklad. Ren mandarinjuice eller clementinjuice  hittar du nu under vintern hos flera aktörer, t ex Brämhults och ICAs egna.  Det är inte säkert att du kommer använda all sockerlag. Jag använde endast lite av sockerlagen eftersom jag ville ha granitan extra syrlig då den matchas till en söt chokladmousse. Spara det som blir över av sockerlagen, se nedan för tips. 

Mandaringranita

Sockerlag

2 dl socker

2 dl vatten 

Granita

2 mandariner 

2 dl mandarinjuice
1/2 citron, juicen

Gör så här

Sockerlag

1. Koka ihop vatten och socker tills sockret har lösts upp. Koka någon minut.
2. Låt svalna.
3. Häll upp på ren flaska. 

Granita

  1. Skala mandarinen, men behåll klyftorna som de är. 
  2. Mixa ihop mandarinklyftor, citronjuice och mandarin/clementinjuice till en puré. 
  3. Tillsätt lite av sockerlagen i taget tills du tycker att det är lagom sött. Hur mycket sockerlag som behövs beror på hur söta clementinerna/mandarinerna är.
  4. Sila av juicen ner i en form av metall.
  5. Ställ in formen i frysen. Frys i 3-4 timmar. När det har börjat skapas iskristaller så skrapa till det med en gaffel emellanåt. 
  6. Vid servering så skrapar du upp iskristallerna för att fluffa till det.     

Tips!

Granitan går bra att förbereda och håller upp till 2 veckor i frysen.

Tips!

Bevara sockerlag i kylen i en flaska. Perfekt att använda till drinkar och desserter. Testa t ex att blanda runt färska/frysta bär i sockerlag  innan du lägger dem på en kaka. Snyggt och gott.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *