Chili- och fänkålsbakad lax med granatäpplesallad. Lax på saltbädd med en rub på fänkål och chili. En maffig sallad med rå blomkål, broccoli, granatäpple, parmesan och gudomlig dressing. Där har ni en helt komplett helgmiddag. Lätt att fixa och så många goda smaker som kombineras tillsammans med det söta, sura och salta. Att lägga laxen på en saltbädd och skjutsa in i ugnen gör den otroligt saftig. för att inte tala om att den sköter sig helt själv därinne. Gottar till sig och du tar ut en laxbit som smakar som om du stått i köket hela helgen. Det här med saltbädd är mitt allra bästa tips då du gör mat till många men vill hinna umgås med dina gäster. Jag brukar beräkna ca 200 g lax per vuxen. Det blir alldeles perfekt.
Det här var den rätt jag bjöd på förra veckan då vi hade gäster en helt vanlig vardagskväll. Det funkar det också då man göra laxen på saltbädden. Går snabbt att förbereda.
Chili- och fänkålsbakad lax med granatäpplesallad (4 pers)
1 bit lax á ca 800 g (OBS! Med skinnet kvar)
1 kg grovsalt
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk chiliflakes
½ tsk salt
¼ tsk råsocker
Olivolja
Granatäpple- och Blomkålssallad
½ blomkålshuvud
250 g broccoli (går bra med fryst)
200 g grönkål + 1 msk olivolja
½ granatäpple
75 gram riven parmesan
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
1 msk citronsaft
Skal från ½ citron
1 tsk honung
250 gram tinade edamamebönor
Salt och peppar efter smak
Basilikakräm
1 kruka basilika
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
1½ tsk vitvinsvinäger
1 tsk honung
1 dl rapsolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Laxen
- Sätt ugnen på 200 C
- Häll saltet i en ugnsform där laxen får plats. Men inte så mycket större än så. Häll i saltet så det täcker botten helt. Det ska vara ett några centimeter tjockt lager av salt.
- Lägg på laxen med skinnsidan mot saltet.
- Mortla ihop fänkålsfrön, chili, salt och socker. Smörj in laxen med olivolja.
- In i ugnen cirka 20 minuter eller till den har en innertemperatur på 55-60 C.
Granatäpple- och Blomkålssallad
- Skär blomkålen tunt (ej roten)
- Lägg broccoli en minut i kokande vatten. Ta sedan upp och lägg i iskallt vatten. Dela i mindre buketter.
- Skölj grönkålen. Ta bort stammen och strimla bladen. Massera in bladen med olivolja
- Riv parmesan.
- Blanda ihop olja, balsamvinäger, citronsaft, skal och honung i en stor skål.
- Blanda runt blomkål, broccoli, grönkål, parmesan och edamamebönor med dressingen. Strössla över granatäpplekärnorna precis vid serveringen. Tillsätt salt och peppar efter smak.
Basilikakräm
- Se till att alla ingredienser är rumstempererade då du sätter igång
- Mixa basilikablad, ägg, dijonsenap, vitlök, vinäger och honung med en mixerstav.
- Tillsätt oljan i en tunn stråle medan du fortsätter mixa tills det har blivit krämigt i konsistensen. Smaka av med lite salt och peppar.