Nötytterfilé, Tryffelsky, Jordärtskocksgratäng

 Marinerad nötytterfilé med tryffelsky och jordärtskocksgratäng potatisgratäng  

Nötytterfilé, Tryffelsky, Jordärtskocksgratäng. Har ni testat en tryffelsky till balsamicomarinerad helstekt nötytterfilé? Har ni testat en krämig jordärtskocks- och potatisgratäng? Om inte så är det på tiden, för det här blev så lyckat. Jag gjorde marinaden kvällen innan så fick köttet marineras över natten, men det är fullt tillräckligt att marinera en timma om du vill göra det här nu ikväll. 

Jordärtskocksgratäng

Jordärtskocks- och potatisgratäng, en krämig sådan med västerbottenost, galet gott. 

Tryffelsky

Till det den bästa skyn jag har testat, en tryffelsky. Skedade in den här såsen. 

Marinerad nötytterfilé med tryffelsky och jordärtskocksgratäng

Jag använde i det här fallet ICAs ekologiska nötytterfilé, gudagott blev det. Marinaden är beräknad till ca 800 g kött, vilket var exakt vad den här nötytterfilén vägde. Skulle du välja att grilla nötytterfilén så det inte blir någon steksky till såsen så använder du enbart marinaden till skyn. 

Balsamicomarinad

ca 800 g kött

2 msk balsamico

2 msk farinsocker

½dl ljus soja

1 vitlöksklyfta

svartpeppar

2 msk torkad rosmarin

Putsa nötytterfilén och lägg i dubbla fryspåsar (jag använder 3 litersfryspåsar).  Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och häll i påsen över köttet. Förslut och lägg påsen i en skål som ställs in i kylen. Marinera minst en timma, gärna över natten. 

Hur länge du har köttet i ugnen beror på hur du vill ha det tillagat. För nötytterfilé gäller:

  • Blodig: 55°C
  • Medium: 60°C
  • Genomstekt: 65°C

Sätt ugnen på på varmluft, 200 grader. Ta ur köttet från marinaden (spara marinaden till skyn!) och lägg i ugnsfast form.  Ställ in formen i ugnen. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen. Det tar ca 30 minuter i ugnen för den om du vill ha den blodig till medium. Ta ut och låt ligga några minuter. Stek i panna på rätt hög temperatur i smör så att den får färg runt om. Låt vila någon minut och skär i skivor. 

Jordärtskocks- och potatisgratäng med västerbottenost (4 pers)

½ kg jordärtskocka

½ kg potatis (gärna mandelpotatis)

1 tsk torkad rosmarin

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

3 dl grädde

salt, peppar

100 g Västerbottenost, riven

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 C, varmluft (så att den kan vara inne tillsammans med köttet)
  2. Skala jordärtskockor och potatis. Skiva dem och lägg i en tjockbottnad kastrull/gryta.
  3. Skala och hacka löken, pyttsa ner i grytan. Pressa ner vitlöksklyftan och tillsätt rosmarin.
  4. Häll över grädden och koka upp medan du rör om så det inte bränner fast i botten. Så fort det kokat upp så sänker du värmen och låter det sjuda i sådär 20 minuter utan lock. Potatisen ska mjukna. Glöm inte att röra om emellanåt så att det inte bränner fast i botten. 
  5. Häll över gratängen i en ugnsfast form. Strössla över riven  Västerbottenost
  6. Sätt in formen i ugnen i ca 25 minuter tills den blivit gyllenbrun på ytan. 

Tryffelsky

2 dl vispgrädde

2 msk koncentrerad kalvfond

1-2 tsk tryffelolja

Skyn från steken då den kommit ut ur ugnen, samt marinaden

salt, svartpeppar

Häll steksky, marinad, fond och grädde i en kastrull. Koka upp och låt småputtra i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt tryffelolja efter smak. 

Linda

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *