Nötytterfilé, Tryffelsky, Jordärtskocksgratäng. Har ni testat en tryffelsky till balsamicomarinerad helstekt nötytterfilé? Har ni testat en krämig jordärtskocks- och potatisgratäng? Om inte så är det på tiden, för det här blev så lyckat. Jag gjorde marinaden kvällen innan så fick köttet marineras över natten, men det är fullt tillräckligt att marinera en timma om du vill göra det här nu ikväll.
Jordärtskocks- och potatisgratäng, en krämig sådan med västerbottenost, galet gott.
Till det den bästa skyn jag har testat, en tryffelsky. Skedade in den här såsen.
Jag använde i det här fallet ICAs ekologiska nötytterfilé, gudagott blev det. Marinaden är beräknad till ca 800 g kött, vilket var exakt vad den här nötytterfilén vägde. Skulle du välja att grilla nötytterfilén så det inte blir någon steksky till såsen så använder du enbart marinaden till skyn.
Balsamicomarinad
ca 800 g kött
2 msk balsamico
2 msk farinsocker
½dl ljus soja
1 vitlöksklyfta
svartpeppar
2 msk torkad rosmarin
Putsa nötytterfilén och lägg i dubbla fryspåsar (jag använder 3 litersfryspåsar). Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och häll i påsen över köttet. Förslut och lägg påsen i en skål som ställs in i kylen. Marinera minst en timma, gärna över natten.
Hur länge du har köttet i ugnen beror på hur du vill ha det tillagat. För nötytterfilé gäller:
- Blodig: 55°C
- Medium: 60°C
- Genomstekt: 65°C
Sätt ugnen på på varmluft, 200 grader. Ta ur köttet från marinaden (spara marinaden till skyn!) och lägg i ugnsfast form. Ställ in formen i ugnen. Sätt in en köttermometer i den tjockaste delen. Det tar ca 30 minuter i ugnen för den om du vill ha den blodig till medium. Ta ut och låt ligga några minuter. Stek i panna på rätt hög temperatur i smör så att den får färg runt om. Låt vila någon minut och skär i skivor.
Jordärtskocks- och potatisgratäng med västerbottenost (4 pers)
½ kg jordärtskocka
½ kg potatis (gärna mandelpotatis)
1 tsk torkad rosmarin
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 dl grädde
salt, peppar
100 g Västerbottenost, riven
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 C, varmluft (så att den kan vara inne tillsammans med köttet)
- Skala jordärtskockor och potatis. Skiva dem och lägg i en tjockbottnad kastrull/gryta.
- Skala och hacka löken, pyttsa ner i grytan. Pressa ner vitlöksklyftan och tillsätt rosmarin.
- Häll över grädden och koka upp medan du rör om så det inte bränner fast i botten. Så fort det kokat upp så sänker du värmen och låter det sjuda i sådär 20 minuter utan lock. Potatisen ska mjukna. Glöm inte att röra om emellanåt så att det inte bränner fast i botten.
- Häll över gratängen i en ugnsfast form. Strössla över riven Västerbottenost
- Sätt in formen i ugnen i ca 25 minuter tills den blivit gyllenbrun på ytan.
Tryffelsky
2 dl vispgrädde
2 msk koncentrerad kalvfond
1-2 tsk tryffelolja
Skyn från steken då den kommit ut ur ugnen, samt marinaden
salt, svartpeppar
Häll steksky, marinad, fond och grädde i en kastrull. Koka upp och låt småputtra i 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt tryffelolja efter smak.
2 kommentarer