Lammspett och frasiga rösti med sötpotatis och feta, myntasås på sidan

Lammspett och frasiga rösti med sötpotatis och feta, myntasås på sidan  

Lammspett och frasiga rösti med sötpotatis och feta, myntasås på sidan. Lammspetten innehåller min hemliga ingrediens, som egentligen är två hemliga ingredienser som gör dem oemotståndliga.  Mina barn fullkomligt älskar dessa spett. Ibland gör jag dem som burgare, ibland som spett. Till blev det krispiga rösti på sötpotatis och feta, med lite peppar och sedan stekta i smör. 

Lammspett och frasiga rösti med sötpotatis och feta, myntasås på sidan

Och, inte att förglömma en fräsch myntasås till. Myntan växer som ogräs på min balkong. Översvämmar balkongen, så lycklig.  Kommer göra massor med gott med myntan i sommar. Har ni något toppentips med mynta som ingrediens? 

Mynta

I receptet så står det 1 stor sötpotatis eller 2 mindre. Jag använde 1 stor eftersom sötpotatisar ofta är väldigt mycket större än vanliga potatisar och den här sötpotatisen jag använde var som 3-4 vanliga potatisar. Kom ihåg att servera dem nystekta när de är krispiga och varma. Då är de så otroligt goda är man inte kan sluta äta. Jag använde mig av Fontanas nya feta som är smaksatt med vitlök. Den ger endast en lätt smak av vitlök. Riktigt gott.  Det här är lite som råraka, så vad är då skillnaden mellan rösti och råraka? Jag var tvungen att googla det faktiskt. Skillnaden är helt enkelt att råraka är endast potatis, så så fort du lägger till något till potatisen, eller sötpotatisen i det här fallet, så blir det rösti. 

Rösti med sötpotatis och feta 

Så vad är då de hemliga ingredienserna i lammspetten? Jo, dels lite sweet chili sås och dels lite mango chutney. Det gör spetten saftiga såväl som en liten lätt sötma och hetta. Hur gott som helst. Här kommer receptet:

Lammspett och frasiga rösti med sötpotatis och feta, myntasås på sidan

Lammspett (4 pers)

500 g lammfärs

1 vitlöksklyfta, pressad

1 msk sweet chili sås

1 msk mango chutney

salt, peppar

8 grillpinnar

Gör så här

Blanda ihop alla ingredienser. Forma till avlånga ’korvar’. Lägg på fat och ställ in i kylen ca 30 minuter. Ta ut ca 15 minuter innan de ska stekas/grillas. Grilla/stek. Stick i pinnarna då de är färdigstekta/grillade. Vill du sätta i pinnarna innan spetten grillas så blötlägg pinnarna i ca 30 minuter innan.  

Rösti med sötpotatis och feta (4 pers)

1 stor sötpotatis eller 2 mindre

150 g feta

salt och peppar

smör

Gör så här

  1. Skala sötpotatisen/potatisarna
  2. Riv den grovt.
  3. Lägg över den rivna sötpotatisen och smula ner feta. Tillsätt peppar och salt (kom dock ihåg att feta är salt)
  4. Hetta upp en panna  och lägg i en stor klick smör. Lägg på en hög med sötpotatis och feta och forma till den lite. Stek några minuter på varje sida tills de är krispiga. Ät dem nystekta! 

Myntasås

2 dl turkisk yoghurt

1 dl mynta, fint strimlad

1 msk olivolja, extra virgin

Blanda ihop allt och låt stå en stund. 

Skön söndag på er!

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *