Chili- och kumminbakad laxfilé med Blomkålssallad. Den här vansinnigt goda laxrätten är en av rätterna i en kommande matkasse hos MatHem. Jag tror att det ska bli till vecka 23. Jag fick smaka den här och några vegetariska rätter till den vegetariska kassen på en blogglunch hos MatHem. Vilken sommarmat! Rätten är framtagen av Mari Bergman. Jag har fått lov att lägga ut receptet. Det här var så vansinnigt gott. Då den är gjord för att vara i en matkasse så går den även snabbt att göra och momenten är lätta, resultatet är helt otroligt. Det är inte bara gott i varenda tugga utan känns som mat bra för hela kroppen.
I riktiga receptet till kassen så ingår ugnsrostad potatis. Är det barn med vid bordet så kanske de föredrar ugnsrostade potatisklyftor, även om jag när som skulle vilja ha enbart den här blomkålssalladen med dressingen som är pricken över i:et med honung, citron och balsamvinäger. Tycker att det är så bra att de tänker in hela familjen så att alla blir mätta, nöjda och belåtna.
I matkassereceptet används laxfiléerna i hela filéer. Vill man lägga upp det mer som ovan så skär man filéerna i stora kuber och kortar ner tiden i ugnen för laxen bara.
Rätt nyfiken på vilka andra rätter som kommer i matkassarna. Enbart den här är värd att beställa hem en matkasse för.
Lax
600 gram laxfilé i bit (eller 4 portionsfiléer)
1 tsk kumminfrö
½ tsk chiliflakes
½ tsk salt
¼ tsk råsocker
Olivolja
Blomkåls- och edamamebönsallad
1 blomkålshuvud
75 gram riven parmesan
1 kruka persilja
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
1 msk citronsaft
Skal från ½ citron
1 tsk honung
250 gram tinade edamamebönor
Salt och peppar efter smak
200 g grönkål
Basilikakräm
1 kruka basilika
2 äggulor
1 msk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
1½ tsk vitvinsvinäger
1 tsk honung
1 dl rapsolja
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här
Blomkål- och edamamesallad
- Strimla blomkålen tunt (ej roten).
- Riv parmesan och finhacka persilja.
- Skölj grönkålen. Ta bort stammen och strimla bladen. Stek kort i panna i lite olja. Så den blir lite mjuk bara.
- Blanda ihop olja, balsamvinäger, citronsaft, skal och honung i en stor skål.
- Blanda runt blomkål, parmesan, persilja och edamamebönor och grönkål med dressingen. Tillsätt salt och peppar efter smak.
Lax
Sätt ugnen på 175 C
- Lägg laxfilén i en ugnsfast form med skinnsidan ner (eller skär i stora kuber)
- Mortla ihop kumminfrön, chiliflakes, salt och socker. Gnid in laxfilén i lite olivolja och fördela kryddblandningen över.
- Sätt in i ugnen ca 15-20 min (På bilden är laxfiléen i mindre kuber. Väljer du att dela varje filébit i kuber så låter du dem vara inne i ugnen ca 10 min).
Basilikakräm
Mixa basilikablad, ägg, dijonsenap, vitlök, vinäger och honung med en mixerstav. Tillsätt oljan i en tunn stråle under konstant mixande tills det blir till en kräm (majonnäsliknande). Smaka av med lite salt och peppar.
Servera i portioner eller lägg upp på stort härligt fat som här.