Marockanska lammspett med krispigt ugnsrostad potatis – Söndagsmiddag. Dessa lammspett gör vi om och om igen. Barnen är helt galna i dem. Hemligheten är Ras el hanout! Det är en marockansk kryddblandning, marockanernas motsvarighet till Indiens curry. Ras el hanout betyder också ungefär Kungen av kryddor. I ras el hanout hittar du kryddor som ingefära, gurkmeja, kanel, kardemumma, koriander, muskot. Lite julsmak över det hela. Jag köpte med mig en stor påse i Marocko. När den är slut så bara måste jag göra min egna. Känner att jag inte kan leva utan ras el hanout nu när jag äntligen har upptäckt den.
Men sedan är det massa annat gott som samspelar i dessa spett. Till spetten blev det min favvopotatis. Krispig som bara den. Mina barn tyckte de smakade chips. De ugnsbakat tillsammans med både olivolja och smör. Det blev även varma äpplen till. Det tyckte då jag passade förträffligt, även om barnen inte riktigt tyckte likadant.
Här är då receptet på en söndagsmiddag som heter duga!
Krispigt ugnsrostad potatis (till 4 pers)
2 – 2,5 kg potatis (mjölig)
ca ½ dl olivolja
rosmarin, torkad
2 vitlöksklyftor, pressade (eller 2 tsk vitlökspulver)
½ halv lök, fint hackad (eller 2 tsk lökpulver)
1 msk socker
2 tsk flingsalt
50-100 g smör (efter smak. Mjölkfritt margarin funkar fint)
Gör så här
Sätt ugnen på 250 C
- Skala och skiva potatisen.
- Massera in med olivolja och strössla över rikligt med rosmarin, de pressade vitlöksklyftorna (eller vitlökspulvret), lök (eller lökpulver), socker och flingsalt,.
- Lägg upp i en pyramidliknande hög på en ugnsplåt.
- Skär klickar av smöret och lägg över
- Ta ut plåten med sådär 10, 15 minuters mellanrum och rör om, vänd runt.
- In i ugnen sådär 43 minuter. De sista ca 20 minutrarna sätter du på varmluft så att potatisen får färg. Har du inte varmluft så sätt på grillen de sista minutrarna.
TIPS! Det låter lite knasigt kanske med sockret, men det gör att ytan lätt karamelliseras och blir ändå krispigare. Sött blir det inte. Så min rekommendation är verkligen att ha med sockret.
Marockanska lammspett med ras el hanout (4 pers)
500 g lammfärs
2 vitlöksklyftor
2-3 msk Ras el hanout
50 smör (el mjölkfritt margarin)
1 ägg
1 1/2 dl persilja (gärna bladpersilja), fint hackad
1 tsk salt
ca 8 spett
Gör så här
- Hetta upp smöret i en panna. Hacka vitlök fint. Fräs på tillsammans med ras el hanout, några minuter. Ställ åt sidan att svalna av.
- Lägg färsen i en bunke. Tillsätt salt, det avsvalnade kryddsmöret, ägg och persilja. Blanda ihop.
- Forma till avlånga korvar.
- Stek på dem cirka 10 minuter. De ska få en riktig yta. Ta ur pannan och stick in en grillpinne.
Varma äpplen (4 pers)
2 röda äpplen
2 msk äppelcidervinäger
25 g smör
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
- Skär bort fröhuset och skär i stora klyftor/bitar
- Skeda över vinäger.
- Skär smöret i bitar och lägg över.
- Baka i ugnen cirka 30 minuter tills de är mjuka och får lite färg.