Bästa sättet att lura i barnen nyttigheter är via en granola. Min yngsta har t ex tydligt förklarat att hon tycker inte om valnötter. Vad hon inte vet är att hon äter valnötter mest varje morgon i den här granolan som hon älskar.
God morgon vänner. En ny vecka. Här kommer då bästa kickstarten på veckan: Hemmagjord granola. Den är krispig, knaprig och proppfull med nyttigheter. Perfekt som start på dagen eller som mellis för dig själv och barnen. Jag öser på med ekologiska nötter av olika slag, t ex paranötter, hasselnötter, valnötter och mandlar.
Granola går snabbt att göra och är lätt att göra.
Granola (en stor burk)
4 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1/2 dl sesamfrön
1 dl pumpafrön
1 tsk mald kanel
2 krm mald kardemumma
1 krm mald ingefära
2-4 dl nötter (grovt hackade)
4 msk rapsolja
4 msk honung
Efter ugnen plussa på med t ex mullbär, bananchips, kokoschips, riven kokos, torkade äppeltärningar, havrefras, bovetepuffar, russin, hackade aprikoser, fikon, dadlar.
Gör så här
Sätt ugnen på 175 C
1. Blanda havregryn, solrosfrön, sesamfrön, pumpafrön, kanel, kardemumma och hackade nötter i en bunke. Rör om.
2. Värm rapsolja och honung i en kastrull. Häll över granolan. Rör om.
3. Häll ut blandningen på en ugnsplåt med bakplåtspapper och fördela ut det jämnt. Sätt in plåten i ugnen. Rosta tills gyllenbrun. Rör om ibland. Akta så den inte bränns vid.
4. Låt svalna.
5. Blanda ner annat om du vill, se ovan för förslag
TIPS!
En snäppet ännu mer nyttig granola får du genom att byta ut en del av havregrynen mot fiberberikade havregryn och/eller boveteflingor. Jag brukar ta 2 dl havregryn, 1 dl boveteflingor och 1 dl fiberberikade havregryn.
TIPS!
Byt ut 2 msk av oljan till valnötsolja eller hasselnötsolja för extra boost. Jag föreslår dock att inte byta ut all olja mot en nöt olja eftersom nötolja smakar med intensivt. Det kan bli alldeles för mycket smak. Att byta ut 2 msk är alldeles lagom.
TIPS!
Vill du göra granolan vegansk så byter du ut honungen mot lönnsirap eller sirap.