Gör din egna knapriga lyxiga granola med jordnötssmör

Granola med jordnötssmör  

Gör din egna knapriga lyxiga granola med jordnötssmör. Jag har gjort ännu en stor omgång för att ta med till Sälen. Sportlovsdax. Barnen älskar jordnötssmör och jag också. Det här är så raffinerat enkelt att man gärna kan göra dubbel sats.

Granola med jordnötssmör

Hur gör ni när ni åker iväg på skidresa, sommarsemester med hyrt boende. Köper ni all mat på plats, går ut och äter eller förbereder innan och tar med? Jag är uppväxt med en mormor som alltid hade förberett den läckraste mat när man åkte någonstans. Min morfar stannade bilen vid rastplatser och så dukade min mormor upp medhavd mat. Det var en så speciellt känsla att äta smörgåsar med biffar på rastplatser, kalla pannkakor på Bergslagsleden med stor ryggsäck på ryggen eller att komma in efter att ha åkt skdiro och dricka hennes varma choklad på kakao och mjukvispad grädde. Väl på plats på skidorten eller vart man än skulle lastades all mat in i kyl. Det kom inte på fråga att man skulle äta ute inte. Egentligen saknade jag det inte heller. 

Granola med jordnötssmör

Min mormors mat slog verkligen allt annat. Jag har påverkats mycket av hennes  matlagning och syn. Jag gör allt från granola till köttfärs, paj, lasagne och annat och tar med i kylväskor. För god och vällagad mat på bra restaurang kan jag absolut betala. Men att betala dyrt för medioker mat på dåliga råvaror, det är det inte värt. Jag vill tanka min barn med bra innehåll. Använder du dig av ekologiskt jordnötssmör så desto bättre. 

Vill du så lägg till bär, nötter, kokosflakes eller kanske bananchips. 

Knaprig Granola med jordnötssmör

4 dl havregryn

½ tsk vanilj, äkta

½ tsk kanel

1 nypa salt

½ dl jordnötssmör 

½ dl honung (eller agave- eller lönnsirap)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 C
  2. Rör ihop havregryn, vanilj, kanel, salt
  3. Värm honung och jordnötssmör på svag värme så det smälter ihop
  4. Häll över grynblandningen och rör om. 
  5. Häll ut på en bakplåtspappersklädd plåt. 
  6. Rosta i ugnen i ca 15 minuter. Det ska bli gyllenbrunt men akta så det inte bränns. 

Linda

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *