Melting potatoes – Saftig ugnsrostad potatis med timjan, citron och vitlök. Jag blev beroende från första tuggan. Efter kraschad potatis är melting potoatoes det som kommer stort, om du frågar mig. Vad är det då? Jo, det är ugnsrostad potatis som får en skjuts av buljong i ugnen de sista minutrarna. Buljongen kokar in i potatisen så den blir krispig på ytan av ugnsrostningen och mjukt saftig inuti av buljongen. Du kan smaksätta både potatisen i ugnsrostningen såväl som buljongen med t ex citron och vitlök. Enkelt att göra och sköter sig självt i ugnen. Perfekt tillbehör till i stort sett allt.
Ni kommer älska dessa små raringar. Man kan variera dem i all oändlighet med olika örter, kryddor, buljong.
Melting potatoes – Saftig ugnsrostad potatis
1-1½ kg potatis (gärna en potatis med färg, t ex delikatess Cecile)
4 msk smält smör
1½ tsk timjan, torkad
salt, peppar
Buljong
2½ dl grönsaksbuljong
1 msk citronsaft
2 vitlöksklyftor, skalad och krossad
Gör så här
- Sätt ugnen på 250 C
- Blanda ihop smält smör, timjan, salt och peppar
- Skär potatisen i tjocka skivor. Vänd runt potatisen i smöret så att alla skivorna är täckta med blandningen.
- Lägg ut skivorna på en plåt täckt med bakplåtspapper. De ska inte ligga på varandra.
- sätt in plåten i övre delen av ugnen. Vänd alla skivor efter ca 10-15 minuter så att varje sida rostas 10-15 minuter.
- Blanda den varma buljongen med, citronsaft och vitlök. Häll på plåten med potatisskivorna.
- Rosta ytterligare 10 minuter.
Jag kan dock inte komma på ett passande svenskt namn. Smält potatis låter konstigt bara. Har ni något bra förslag?
Låter verkligen jättegott och de ser ju så goda ut, mums!
Kram!