Ekologiskt knäckebröd på svenskt råg

Ekologiskt knäckebröd på svenskt råg. Vi bjöds på en hejdundrande fin frukost på café Pom & Flora för att testa på Leksands stora nyhet, ekologiskt knäcke. Bakat på 100 procent KRAV-märkt svenskt ekologiskt rågmjöl. Brödet är det första knäckebrödet med märkningen från Sverige. Utöver det ekologiska rågmjölet innehåller en Leksands ekologiska vatten från egen källa, rågmalt, jäst och salt. Inget annat. Inga tillsatser. Leksands Knäckebröd är ledande inom miljövänligt bakande med återvinning av värme sedan 50-talet och deras bageri är fossilfritt sedan 2013. 

Dessutom lärde jag mig miljoner nya sätt att äta knäcke på. Det var gårdagens stora upptäckter. Måndagspepp kommer här till er på tisdag kväll. Det ekologiska knäcket är härligt krispigt och med extra skjuts av råg i smaken. Vi fick oss en liten knäckeskola i utseende, doft och smak. Det är alla deras knäcke ovan. Det ekologiska ligger längst till höger. Alla var goda. Det ekologiska är snäppet krispigare, kexigare och har en mer tydlig smak av råg. Otroligt gott!

Högst upp ser ni frukosttallriken med tre variationer på knäcket och ovan yoghurtbowl med knäckebrödssmul och massa annat härligt.  Jag lärde mig massa  nya sätt att använda knäcke på, eller vad sägs om: 

Leksands ekologiska med…

…avokado och dukkah

…äggröra med picklad chili

…Fior de ricotta , blåbärsmarmelad med lavendel.

…yoghurt-bowl med passionsfryukt, matcha, knäckebrödssmul, torkade aprikoser, lönnsirap

OCH ALLT var så galet gott att jag vill äta knäckebrödsfrukost alla dagar i veckan nu. Så inspirerande. 

  

En annan grej. Knäckebröd kostar som det är nästan inget. Det ekologiska knäckebrödet kostar några futtiga kronor mer, javisst. Det jag fick veta igår var att mjölet som används till det Leksands ekologiska knäckebrödet är fyra gånger dyrare än det vanliga rågmjölet. Det är väldigt hårda krav runt KRAV märkt mjöl. Det får till exempel inte hanteras på samma ställe som icke KRAV märkt mjöl. Det här knäcket är sannerligen värt varenda liten krona.  

Leksands knäcke går sex generationer tillbaka. Så charmigt. Jakobs Karin föddes 1817 utanför Leksand. Hon var bagarkulla. Här ser ni förfäderna som startade upp bageriet. På bilden också de manicker som används för att göra mönstret på knäcket. Lite tuffare grejer än kruskaveln hemma alltså. 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *