Jordnötsbars med blåbär och chiafrön

Jordnötsbar med blåbär och chiafrön

Jordnötsbars med blåbär och chiafrön, havregryn, honung och solrosfrön. Ett perfekt snacks till barnen och mig som älskar jordnötssmör. Ett snacks som är proppat med powerfrön, superbär och magisk honung. Precis varenda ingrediens i dessa jordnötsbar är storfavoriter. Glutenfria och mjölkfria dessutom. Vill du göra dem veganska så byt ut honung mot agavesirap. 

Jordnötsbar med blåbär och chiafrön

Torkade blåbär kan du hitta i de flesta välsorterade butiker. Skulle det vara så att du inte hittar torkade blåbär så kan du ta annan torkad frukt, t ex russin, aprikosbitar, tranbär. Vill du förhöja nyttigheten ytterligare så mortla eller krossa chiafröna. Men inget måste. 

Jordnötsbar med blåbär och chiafrön

När de har stått till sig en stund så skär du upp dem i lagom bitar. Om de är svåra att skära utan att de går sönder så håll kniven en stund  under kranen med varmt vatten så glider den lätt genom bitarna. De är rätt mäktiga så gör inte för stora bitar. Sedan är det bara att packa ner i träningsväskan, lägga fram som mellis till barnen och dig själv. Mer energi och power än så här går nog inte att få ner i en bit. 

Jordnötsbar med blåbär och chiafrön

Låt dem gärna vara rumsvarma då det äts då kommer smakerna fram tydligare. 

Jordnötsbars med blåbär och chiafrön

2 dl havregryn

1½ dl mandelmjöl

½ dl honung

1½ dl jordnötssmör

1 msk solrosfrön

1 msk chiafrön

1½ – 2 dl torkade blåbär

Gör så här

  1. Hetta upp en stor panna på medelvärme. Häll ner havregryn och mandelmjöl i den torra pannan och rosta lätt. 
  2. Häll över havregryn och mandelmjöl i bunke. Tillsätt alla andra ingredienser. 
  3. Tryck ner i en form (en mindre form av något slag ca 20 x 15) med bakplåtspapper eller smörpapper. Tryck ut massan så den blir jämntjock. Den ska vara ca 1½-2 cm tjock. 
  4. Ställ formen svalt en stund. Skär upp med vass kniv. 

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.