Skorpor med apelsin, kardemumma och nötter

Skorpor med apelsin, kardemumma mandlar hasselnötter

Skorpor till utflykten proppade med nyttigheter som nötter, apelsin och kardemumma. Man kan inte bara ta en, inte barnen heller. Gjorde en hel burk och tänkte att vi skulle ha till sommarens utflykter men de gick åt som smör i solen. Vi har gjort de här skorporna många gånger tidigare och det är bara att ställa sig och göra en omgång till så att vi har till alla sommarens utflykter. Vi är alltså tillbaka hemma och har satt igång med bak och pyssel direkt. 

Skorpor med apelsin, kardemumma mandlar hasselnötter

Vi hade storfrukost jag och barnen med kalljästa brödbullar, massa goda marmelader, smoothies av olika slag och dessa skorpor.

Ramlösa patisserie

Gillar Ramlösa Kvarns mjölsorter som är kanon att baka med. Här Patisserie som är extra bra till småkakor, muffins, pajer och dylikt. Blir frasigt och gott. 

Skorpor med apelsin, kardemumma mandlar hasselnötter

Du gör skorporna enkelt genom att göra några avlånga ’ormar’ som sedan skärs i bitar och får torka till sig i ugnen. 

sma-skorpor-med-kardemumma-apelsin-och-massa-notter2

Skorpor med apelsin, kardemumma och nötter
1 dl hasselnötter
1 dl sötmandlar (eller mandelmjöl)
1½ tsk kardemumma
1 apelsin (finrivet skal)
100 g smör (rumsvarmt)
5 dl vetemjöl
1 dl socker (drygt)
½ dl ljus sirap
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
nypa salt
1 ägg

Gör så här
Sätt ugnen på 175 C

Hacka hasselnötter och mandlar grovt.

Blanda mjöl, smör, socker, sirap, vaniljsocker, bakpulver, kardemumma, salt. Tillsätt ägg, apelsinskal,hasselnötter och mandlar och rör ihop.

Knåda ihop lite och dela degen i 4 delar. Rulla ut i längder och lägg på plåt med papper. Platta till lite lätt.

In i ugnen ca 15 minuter. Ta ut plåten och låt svalna lite (Jag gick och la mig här och fortsatte morgonen därpå). Skär längderna i skivor, på snedden. Lägg dem med snittytan upp.

Sänk värmen på ugnen till 100 C. In i ugnen med plåten och låt dem torka till i ca 35 min. Förvara de avsvalnade kakorna torrt i burk.

Ps. Jag avslutar ugnssessionen med lite grillvärme för att få en snygg brun yta på dem, om de inte fått tillräcklig färg under tiden. 

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *