Premiumpizza med portabello och färska fikon

vit pizza fikon portabello

Pizza och hälsosam mat i fusion blir en premiumpizza med t ex färska fikon, portabello, spenat, pinjenötter mm. Pizzan har verkligen uppgraderats under de senaste åren. Nu har även jag testat på att göra en premiumpizza hemma. 

Premium pizza spenat fikon mozzarella portabbello

Premiumpizza är högsta trend, med rätta, för här står hantverket i centrum. Råvarorna ska helst vara i säsong, ekologiska och/eller närproducerade. Bara i Stockholm görs det nu premiumpizza på t ex Taverna Brillo, Pizza Hatt, Babette och Restaurang Niklas, och nya ställen poppar ständigt upp. 

vit pizza fikon portabello spenat white pizza

Den vita pizzan har också gjort succé, och premiumpizzorna är ofta ’vita’. Det innebär att man bytt ut tomatsåsen som bas och istället har crème fraiche, ricotta, olivolja eller mozzarella. Det var första gången jag testade en ’vit pizza’. Det brukar stå ’pizza bianco’ eller ’pizza bianca’, men jag vet inte vilket av de två, ’bianco’ eller ’bianca’ som är rätt så jag håller mig till ’vit pizza’. Ni kanske vet vilken som är den rätta benämningen?

vit pizza fikon portabello pinjenötter

Så, nu till, det jag ärligt kan säga är den godaste pizzan jag har smakat: Vit pizza med Portabello & Fikon med god mozzarella och olivolja som bas och toppat med rostade pinjenötter, flagad parmesan och Crema di Balsamico. Eftersom en premiumpizza ska ha de bästa råvarorna så använde jag ekologisk olivolja, Crema di Balsamico och Parmigiano Reggiano, från Zeta.  Alla ingredienser kom med i ett lyxigt bud igår kväll. 

vit pizza fikon portabello crema di balsamico

Då man har satsat på råvaror så kan man gärna satsa lite på ett bra vin till, för helhetsupplevelsen, och vips har du en fin helgmiddag. Eller varför inte lyxa till vardagen. Till en premiumpizza med portabello & fikon passar smakrika och nyanserade Allergrini La Grola (art nr 42334) med toner av mörk frukt, plommon och kanel alldeles perfekt. 

Premiumpizza med portabello & fikon (1-2 pers)
1 färdig pizzadeg (eller egen pizzadeg)
Olivolja Extra Vergine
1-2 Zeta Mozzarella
1/2 rödlök
2 portabellosvampar
2 fikon
25 g pinjenötter
Parmesanost
Bladspenat
Crema di Balsamico

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Baka ut degen och ringla över olivolja
  3. Dra isär mozzarellan och fördela över pizzan
  4. Skiva portabellosvampen och lägg ovanpå osten, skär rödlöken i tunna ringar och fikonen i klyftor, sprid ut över pizzan
  5. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter
  6. Rosta under tiden pinjenötterna, försiktigt i en torr stekpanna
  7. När pizzan är färdiggräddad, toppa med pinjenötter, bladspenat och rejält med hyvlad parmesan
  8. Ringla över lite Crema di Balsamico

TREVLIG FREDAG OCH TREVLIG HELG

Linda

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *