Pizzadeg Special och enklare pizzadeg

Här håller min bloggkollega receptomaten/spisat upp sin superfina, smaskiga pizza
Alltså, jag skulle vilja gå som lärling hos Maria Blohm. Samla på mig djupa kunskaper om hur man bakar bröd, pizzadeg, pasta med mera. Sådana här läckra pizzor lärde hon oss att göra, lövtunna, krispiga och vansinnigt goda. Du kan också göra den här underbara pizzan. Välj mellan en lite mer avancerad deg om du har mer tid, eller en enklare om du vill att det ska gå lite snabbare:
Pizzadeg enklare (blir 6-7 st)
500 g kallt vatten
20 g jäst
20 g olivolja
10 g socker
1 ägg
800 g kärnvetemjöl
12 g salt
Pizzadeg special (blir 6-7 st)
Vispa ihop
250 g kallt vatten
250 g kärnvetemjöl
15 g jäst
Låt stå tills det har vuxit sig stort och bubbligt, ca 2 timmar
Blanda i
1 ägg
20 g olivolja
250 g kärnvetemjöl
10 g salt
Gör så här (spelar ingen roll vilken deg det är. Det skiljer dock lite på jästiden)
Arbeta alla ingredienser utom saltet i degblandare/assistent i ca 10 minuter på lägsta hastighet. Tillsätt salt och kör ytterligare 2-3 minuter. Stjälp ut degen på oljat underlag.
Dela upp degen i bitar på 180-200 g, 6-7 stycken. Rulla bitarna runda med oljade händer och lägg på en plåt som täcks med med plast. Låt jäsa 2 timmar (pizza special) eller 1.5 timmar (för den enklare degen).
Sätt in plåten i kylen tills pizzorna ska bakas ut. Ha dock koll på att de inte överjäser om kylskåpet inte håller tillräcklig låg temperatur (jästen slutar jobba när temperaturen går under 3 grader, och ju närmre den temperaturen desto långsammare jäser degen.)
Sätt ugnen på 230 grader
Sedan är det bara att forma den. Börja med att lägga klumpen i en STOR hög med mjöl. Nyp och vänd runt tills det bli en bra kant. Använd händerna precis som när du simmar, håll gärna upp fingertopparna något. Med lätta stora tag skjuter du undan vattnet med lätt hand, nej, jag menar formar ut pizzabotten såklart. Men det är den känslan du ska ha! Lägg på bakplåtspapper och lägg på en rätt liten klick med tomatsås som du rör ut över degen. Lägg på fyllning och in i ugnen tills den är klar.

Linda

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *