Saltbakad lax – potatistterrin – hummersås

 saltbakad lax potatisterrin hummersås

Ni har väl inte missat Lax på saltbädd, saltbakad lax? Laxen blir saftig, smakrik och det är idiotsäkert, går inte att misslyckas med. Vinst varje gång bland middagsgästerna utan att man behöver göra så mycket. Eller, jo, du behöver välja en fin laxbit. Jag gjorde den här laxbiten precis som det står i Lax på saltbädd, saltbakad lax men utan lime- och vitlökssmör. Den här åkte in i ugnen helt naturell. Sedan rev jag över en del Västerbottensost då den kom ur ugnen. Tillsammans med hummersås och potatisterrin, perfekt helgmiddag. 

DSC_0699

Sedan är det bara att satsa allt krut på tillbehören medan laxen sköter sig själv i ugnen. Då kan jag rekommendera en hummersås med massa Västerbottenost och en skvätt vin. Den svänger du ihop snabbt medan gästerna är på plats.

Hummersås 4 pers

½ liter Matlagningsgrädde
3-4 msk Hummerfond
1 dl vitt vin
1½-2 dl Västerbottenost
Salt och peppar

Blanda allt i kastrullen utom osten och koka ihop. Låt det småputtra ett litet tag. Dra kastrullen från värmen och blanda ner osten så den smälter.

potatisterrin

En potatisterrine till är inte helt fel. Den gör du dagen innan så den får ligga i press. Då gästerna är där sätts potatisterrinen in i ugnen för att bli varm och bara skivas upp. Älska middagar där allt är sköter sig självt eller är klart. Ingen stress utan bara socialt avslappnat. Kom ihåg att potatisterrinen måste göras en dag innan. 

Potatisterrin

800 g potatis, skalad

4 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

75 g smör

3 msk färsk, hackad timjan

1½ tsk salt

1 krm svartpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 200 C

  1. Skiva potatisen så tunt du kan. Helst med mandolin, matberedare eller med ostyhyvel
  2. Skala löken och skär fint. Hetta upp allt smöret och tillsätt löken och fräs den mjuk. Den ska inte bli brun dock.
  3. Blanda smör, lök, potatis, hackad timjan, salt och peppar.
  4. Lägg ner ett bakplåtspapper i en brödform. Fördela ut potatisskivorna i formen. Tryck till mellan varven, rätt ordentligt. . 
  5. Ställ in formen i ugnen ca 50 minuter. Potatisen ska vara mjuk.
  6. Klipp, eller vik, till ett bakplåtspapper som du lägger ovanpå terrinen. Lägg på tyngder, t ex mjölkpaket över hela formen. Låt stå så tills den svalnat då du ställer in formen i kylen över natten, med tyngderna på. 

Vid Serveringen

Sätt ugnen på 200 C

  1. Ta bort alla tyngder från formen och ställ in formen ca 20 -30 minuter
  2. Skär terrinen i tjocka skivor och servera

DSC_0709

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *