Har ni firat Trettondagsafton på franskt vis?

DSC_1211

DSC_1157

Jag firade trettondagen, igår kväll lite så här efter, på franskt vis med La Galette de rois, de tre vise männens kaka eller kungskaka. Det var  Sophie på Sophies Canelé som bjöd in några stycken att få äta denna franska traditionella smördegskaka med mandelkräm på hennes franska café som öppnade i somras på St Eriksgatan här i Stockholm. Enligt tradition så delar man in kakan i  små många bitar som det är personer. Den yngsta kryper under bordet och meddelar därifrån vem som ska få vilken bit. I en av bitarna finns en liten överraskning, en fève, en böna från början men idag, en figurin i porslin. Den som får figurinen i sin bit blir utnämnd till dagens kung/drottning och får bära den medföljande kronan som kommer med kakan. Så roligt! 

 DSC_1163

Och om du är sugen på något annat gott så bara måste du testa deras specialitet canelé (uttalas kanöle). Jag är helt galen i deras minibakverk som ursprungligen kommer från Bordeux i sydvästra Frankrike. De är tillverkade av en smet som liknar pannkakssmet. Ytan är karamelliserad och knaprig och inuti är den mjuk och krämig. De finns i lite olika smaker som saffran runt jul och apelsin och cointreu, citron, men den neutrala är otroligt god som den är. 

DSC_1161

Kanske stans godaste varma choklad och mysigaste hänget. De har även brunch eller på helgerna eller en god frukostmeny när som , missa inte det. Riktigt mysigt ställe att fika på. Det är inrett med en fransk feeling och små cafébord. De har även lunch och jag som jobbar nära ska verkligen kila över hit för lunch, gott kaffe och kanske en liten canelé. 

DSC_1191

DSC_1219

Ps. Galette de rois finns under hela januari på Sophies Canelé

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *