Gurkmeja, Curcumin, Turmeric – Hälsobomb

Gurkmeja turmeric tumeric juice juicing

Gurkmeja, Turmeric eller Tumeric på engelska, är ett av världens bästa kosttillskott. Många studier pekar på att gurkmeja har påtagliga fördelar på din kropp och  hjärna. Gurkmeja innehåller curcuminoider, det är de aktiva ingredienserna. Curcumin är den viktigaste curcuminoiden i gurkmeja och kommer från växtfamiljen ingefärsväxter. De s k rötterna liknar ingefärrötterna mycket, förutom att gurkmeja är mer orange och snäppet mindre. 

A Pile of Fresh Turmeric Roots

Lånad bild av Authoritynutrition.com

Kurera.se säger hälsoprofilen Sanna Ehdin Anandala följande om gurkmejan och listar Gurkmejans positiva fördelar:

Gurkmeja är en av de mest spännande örter som finns eftersom det finns närmare 7 000 vetenskapliga studier publicerade på den aktiva ingrediensen curcumin. Den har flera läkande egenskaper och är en mycket kraftig antioxidant som är tio gånger starkare än vitaminer.

Gurkmeja…
* minskar inflammationen på cellulär nivå.
* stärker och förbättrar matsmältningen.
* stödjer hälsosam leverfunktion och detox.
* är renande för blodet.
* ger skydd mot arteroskleros.
* ökar ledernas flexibilitet och minskar svullnaden hos människor med ledgångsreumatism.
* ökar insulinkänsligheten och reglerar blodsockernivån.
* skyddar levern mot gifter och stödjer hälsosam leverfunktion.
* blockerar bildningen av AGE-komplex, Advanced Glycation end-producs, vilka skadar vävnader såsom diabetisk retinopati, blindhet, grå starr, Parkinson och Alzheimer.
* Det sänker det inflammations-relaterade kolesterolet LDL med 43 procent, men ökar det goda HDL kolesterolet med 50 procent.
* förhindrar kostinducerad fettlever.
* förhindrar övervikt genom att minska blodflödet till fettceller.
* Gurkmeja innehåller curcumin som motverkar och reverserar (läker) bland annat cancer, artrit och Alzheimerz. Laboratorieförsök har visat hejda tillväxten av bland annat bröstcancer, lungcancer, hudcancer och prostatacancer. I studier togs upp till åtta gram curcumin dagligen till cancerpatienter utan att få några negativa sidoeffekter.
* Japanska forskare visade nyligen i en studie en klar symtomförbättring hos Alzheimerpatienter med två kapslar tillskott under ett års tid. Två grava fall kunde till och med känna igen familjemedlemmarna i slutet av studien.

Nu säljer flera matbutiker  färsk gurkmeja. Min butik har haft färsk gurkmeja sedan några månader. Så jag testade att köpa med en liten rot hem. Hittar du den inte på din vanliga matbutik så testa asiatiska, indiska butiker eller hälsobutiker. Jag läste på om gurkmeja och använde en bit, motsvarande en tesked torkad gurkmeja. 

1 tsk torkad gurkmeja = ca 2½cm färsk gurkmeja = 1 msk riven färsk gurkmeja

Kom ihåg att den färgar av sig väldigt mycket. Så skär på en skärbräda där det inte spelar roll att det blir väldigt gult och inte går att få bort. Förvara färsk gurkmeja i kylen i en plastpåse eller lufttät burk. Den kan förvaras så 1-2 veckor. Du kan även frysa den och då håller den flera månader. 

Ps. Om du undrar vad jag hade i min juice så använde jag 2½ cm gurkmeja, 2 apelsiner, 1 päron och några blad grönkål. 

Linda

En kommentar

  1. Intressant! Jag har använt torkad gurkmeja ihopp om att kurera min ledvärk men ska genast leta efter färsk i butikerna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *