Världens godaste äppelpaj – Glutenfri och vegansk

 Äppelpaj vegan vegansk mejerifri mjölkfri glutenfri

Knäckig och krispig äppelpaj med extra crunch av hasselnötter. Dessutom vegansk och glutenfri. Det här är i grunden ett recept från min underbara vän Jessica. Sedan har jag ändrat lite för att göra den mejerifri, mjölkfri för att vara mer specifik. Eftersom jag och barnen älskar nötter så lade jag även till en näve hasselnötter. Kanon!

Äppelpaj vegan vegansk mejerifri mjölkfri glutenfri

Vaniljsås till är ju också ett måste. Jag hade färdigvarianten här. Borde göra min egna, jag vet. Men ibland räcker inte tid och energi till. Till min dotter som inte tål mjölk blev det Oatleys vaniljsås på havre. Den är väldigt krämig och fast i konsistensen. Underbar konsistens, men rätt smaklös. Om någon har hittat en supergod mjölkfri vaniljsås så hojta gärna till. Vi andra hade en mer rinnig mjölkbaserad variant. 

Äppelpaj vegan vegansk mejerifri mjölkfri glutenfri

Äppelpaj måste vara en av de bästa efterrätterna, ja alla bär och fruktpajer faktiskt. Mina favoriter är blåbärspaj och äppelpaj. Få saker som slår dessa två. 

Leontine

Vi hade bästa Leontine, barnens gudmor, på besök. Hon är gravid och barnen fick känna på bebisens sparkar. Vi längtar efter att få träffa bebisen. 

Leontine

Äppelpaj – Glutenfri och Mejerifri

500 g ekologiska äpplen

1 tsk kanel

150 g mjölkfritt margarin

2½ dl farinsocker

½ dl Havre matlagningsgrädde

1 dl majsmjöl

½ tsk bakpulver

3 dl havregryn

1 dl hasselnötter, grovt hackade

½ tsk flingsalt

Servera med vaniljsås på havre, till exempel

Gör så här

Sätt ugnen på 200 C

  1. Skär mellantjocka klyftor av äpplena (gärna med skalet kvar om du använder ekologiska äpplen) och lägg i ett jämnt lager i pajformen.
  2. Pudra över kanel
  3. Smält margarinet. Dra kastrullen från värmen och låt svalna något. 
  4. Rör ner farinsocker och vispgrädde och blanda runt.
  5. Pudra ner majsmjöl (gärna genom sil, då klumpar det inte lika lätt). Rör runt så att allt blandas. 
  6. Blanda ihop havregryn, bakpulver, hasselnötter och salt i en bunke. Rör ner det med resten.
  7. Bred blandningen jämnt över äpplena i formen.
  8. Låt grädda i ugnen ca 30 minuter. Låt stå ca 10 minuter och servera med kall vaniljsås.   

Linda

4 kommentarer

    • Hej, Svårt att säga. Beror ju på hur hungrig man är. Eller hur god man tycker att den är. Jag skulle säga att den är lagom till sådär 6 pers, på ett ungefär.

  1. Supergod paj! Tog mandelmjöl istället (hade bara det hemma) och en extra dl havregryn eftersom vissa i familjen inte gillar nötter. Blev jättegod, och smeten vill man bara mumsa i sig på en gång…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *