Créme Brulée med vit choklad och citron

 Creme brulee med vit choklad och citron hallon
Créme Brulée med vit choklad och citron. Lent och krämigt på en och samma gång. Det var desserten jag bjöd på i veckan då jag hade middag hos mig. Tror att créme brulée kvalar in som den bästa desserten alla kategorier. Gjord med vit choklad och lite citron blir den helt oemotståndlig. Det är även en dessert som är väldigt enkel att få till. Man svänger ihop smeten. Häller upp i portionsskålar. Sedan får portionsskålarna stå, fyllda med créme brulée, i ett vattenbad i ugnen och bli klar. Jag gör dem alltid kvällen innan. De står i kylen med plastfolie till sådär en timma innan servering. Jag tycker de är godare rumsvarma. Så vill du ha en härlig dessert till helgen så fixar du dem lätt i kväll. De kan stå i kylen till lördag eller söndag, utan problem. 
Creme brulee med vit choklad och citron hallon
Det är lätt att göra créme brulée då de sköter sig själva i ugnen. Skönt också att man kan förbereda och ställa i kylen över natten. Det går på några sekunder att bränna av ytan med socker vid serveringen. 
 
Vattenbad fixar du lätt. Jag tar en vanlig ugnsplåt. Den fyller jag på med vatten så det når halvvägs upp på de portionsformar jag använder. 
Ungefär så här ser de ut då de är klara och kommer ut ur ugnen.
 
Innan servering bränner du av dem med en tesked socker per portion. Antingen med en brännare eller i ugnen.  Då blir ytan sådär knäckig. 

Créme Brulée med vit choklad och citron

5 äggulor
475 ml vispgrädde
3/4 dl socker
½ citron, skalet
100 g vit choklad
liten nypa salt
 
1 tsk socker per portion
 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 150 C
2. Ta de ugnsfasta portionsformarna och placera dem i en djupare ugnsfast form. Den ska vara så pass djup att du kan hälla vatten upp till halva portionsformarna.
3. Vispa äggulor, socker och salt vitt och luftigt.
4. Finriv skalet på citronen och blanda med äggblandningen. 
4. Värm grädden i kastrull, dra kastrullen från värmen och rör ner vit choklad i mindre bitar. Rör tills chokladen är smält och smeten jämn. Rör försiktigt ner chokladsmeten i äggsmeten och rör den slät.
5. Häll smeten i portionsformarna genom en sil (helst). Se dock till att citronskal är med i blandningen. 
6. Häll nu på kokhett vatten.  Jag brukar värma i vattenkokaren och sen hälla, i den större formen där portionsformarna står så vattnet når ungefär hälften av formarna.
7. In i ugnen sådär 30 minuter drygt. Låt svalna och ställ övertäckta med plastfolie, i kylen.
 
Då du ska göra ytan knäckig tar du 1 tsk socker och strör över. Sen använder du brännare eller grillfunktionen i ugnen för att karamellisera. Det här kan du även göra någar timmar innan servering om du vill.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *