Overnight oats på lingon, mandel och krossade chiafrön

Overnight oats, kan en frukost bli godare och enklare än så? Du rör ihop overnight oats på nolltid, häller upp i portionsglas. Ställer in i kylen över natten. På morgonen har du en urgod bägare proppad med nyttigheter. Overnight oats är inte bara raw food när den är som bäst, den är även mjölkfri och vegansk. Precis varje gång jag äter en liten bägare overnight oats blir jag så förvånad över hur mättande det är. Hur kan en så liten bägare vara så mättande? Magi.  God morgon på er förresten!

Jag använder alltid chiafrön i mina overnight oats de binder vätska och gör att det hela får den rätta konsistensen. För att kroppen ska kunna ta till sig alla nyttigheter i chiafröna så ska de krossas. Jag mortlar därför alltid chiafrön lätt innan jag blandar ner dem. Nu har Risenta kommit med en nyhet, Ekologiska Krossade chiafrön. Det gör att du inte behöver mortla. Perfekt! Chiafrön är rika på bland annat Omega 3 och kalcium. Väldigt bra då vi här hemma inte använder mjölk. Jag försöker hitta livsmedel som innehåller specifikt mycket kalcium. Ett annat tips om du behöver extra kalcium är sesamfrön. 

En annan ingrediens i denna variant av overnight oats är mandelsmör. Jag och barnen har helt fallit för mandelsmör. Jag har bara testat Monkis ekologiska som finns i min vanliga butik, eller på Mathem.se. Den är fantastisk. Blir lite som jordnötssmör i konsistensen och smaken. Hittar du inte mandelsmör kan du ta jordnötssmör istället till dessa overnight oats med lingon. Man tager vad man haver. Det är det som är toppen med overnight oats du kan ta i stort sett vilka bär och frukter som helst. Du kan även variera mjölkalternativet, ta honung istället för lönnsirap, slänga ner lite kokos, strössla över de nötter och frön du har hemma. 

Lingon, kardemumma, mandelsmör och vanilj är en perfekt kombo. Är du sugen på att testa några andra overnight oats så föreslår jag dessa:

Overnight oats med blåbär, vanilj och rostade pekannötter

Overnight oats med jordgubbar och kokos

Overnight oats med bär och kanel

Äppelpaj overnight oats

Overnight oats med bär och nana ice cream

 

Overnight oats – Lingon och mandelsmör (4 port)

3 dl havregryn

4 dl (knappt) mandelmjölk (eller havremjölk)

2 msk chiafrön

4  msk frysta lingon

1 msk lönnsirap

1 msk mandelsmör

1 krm kardemumma

½ krm äkta vaniljpulver

nypa salt

Blanda ihop allt, rör om lite,  häll upp på portionsburkar och ställ in i kylen över natten. 

Tips på dekoration

Färska eller fryst lingon

mandelspån

lönnsirap

Strö över bär,  strössla över mandelspån och ringla lite lönnsirap över alltet

Linda

3 kommentarer

  1. Jag kan inte se att mandelsmöret är med i receptet, hur gör du med det, blandar ned i gröten eller använder som topping? Låter som ett helt ljuvligt recept btw, skall testas!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *