Glutenfritt filmjölksbröd, hur lätt som helst

Glutenfritt filmjölksbröd

Glutenfritt filmjölksbröd, hur lätt som helst. Fick för mig att baka glutenfritt. Det har hänt förut, men nu blev det ett glutenfritt filmjölksbröd. Det är både jäst och bikarbonat i det här receptet och jäsningstid, men går fort att svänga ihop och det gillas! Brödet fick så många ’likes’ då jag lade upp det på Instagram (#matstugan), så här kommer receptet. 

Glutenfritt filmjölksbröd

Jag svängde även ihop mjölmixen. Du behöver 4 dl mjölmix, blanda som du vill med glutenfria mjölsorter: potatismjöl, rismjöl, mandelmjöl, durramjöl, bovetemjöl, majsmjöl, havremjöl, teffmjöl, nyponskalsmjöl, sojamjöl.I det här receptet blandade jag av det jag hade hemma så det blev en mix på durra, potatismjöl och mandelmjöl, och vet ni det blev P E R F E K T! 

Glutenfritt filmjölksbröd

Du kan självklart byta ut nötterna mot andra nötter och dadlarna mot andra torkade frukter, t ex fikon eller aprikoser. Gör det till DITT bröd. 

Du behöver

1 msk psylliumfröskal

1 dl linfrön

1 dl sesamfrön

2½ dl kokhett vatten

4 dl glutenfritt mjöl (jag blandande durra-, mandel- och potatismjöl)

2 tsk bikarbonat

1 tsk salt

1½ dl filmjölk

25 g jäst

1 dl brödsirap

2 dl paranötter, grovt hackad

1 dl dadlar, hackad i mindre bitar

Gör så här

  1. Smöra eller olja in en brödform.
  2. Blanda psylliumfröskal, linfrön, sesamfrön i en skål. Häll över det kokheta vattnet och rör runt. Låt det stå i 10 minuter. 
  3. Rör ner filmjölken med frömixen och bryt jästen i mindre bitar och tillsätt. Vispa ihop allt med elvisp eller i bakmaskinen tills jästen har lösts upp. 
  4. Blanda mjölmixen (spara någon matsked till att strö över) med bikarbonat och salt i en annan skål och vispa ihop med det andra. Tillsätt sirap, nötter, dadlar. 
  5. Häll smeten i brödformen, pudra över den sparade mjölmixen. Låt jäsa, med plastfolie över, i ca 1 timma. 
  6. Sätt ugnen på 200 C.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen i ca en timma. Om du använder termometer så ska innertemperaturen vara 98 C. Låt det stå några minuter och svalna av något. Ta ut brödet ur formen och linda in i kökshandduk och låt ligga så över natten. Lagom till frukost är det perfekt. 

Är du sugen på att baka och laga glutenfritt så kika in på min kategori som heter just Glutenfritt , där hittar du både det ena och det andra som är glutenfritt, gott och lättfixat. 

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *