Sallad på gryn, jordärtskocka, nashi päron, buffelmozzarella

 DSC_0110

Underbar sallad med pesto, ugnsrostade jordärtskockor, buffelmozzarella, nashipäron, pinjenötter och annat gott som gifter sig i en perfekt mix till den kanske godaste vegetariska salladen någonsin. Blev inspirerad av att göra den efter att bjudits på den på ett ZETA event där Green Kitchen Stories hade tagit fram den här salladen. Har tänkt och trånat efter den ända sedan dess. 

DSC_0100

Jag gjorde den med en liten ändring. Jag bytte ut vindruvorna mot nashipäron eller asiatiskt päron, sandpäron , kinesiskt päron, kinapäron, japanskt päron som den ibland kallas. Jag var så nyfiken på nashipäron som är som ett mellanting mellan päron och äpple så när jag hittade dem i min butik köpte jag hem några.  De är hårdare och krispigare än päron mer som krispiga äpplen. Ljusa, milda gula och som äpple i formen, men smakar åt päronhållet. Passar perfekt i sallader och ett sandäpple innehåller 40% av dagsbehovet av fibrer. 

DSC_0137

Jag behöll skalet på hos nashipäronet, men det är relativt tjockt så skala det om du vill ha en mjukare smak. Salladen är fylld av olika texturer: krispigt päron, mjuk buffelmozzarella, knaprigt rostade pinjenötter, tunna ruccola- och basilikablad, sega ugnsrostade jordärtskockor med lätt tuggmotstånd och i den där perfekta balansen mellan sött, salt och syrligt. 

DSC_0111

Sallad på gryn, pesto, ugnsrostade jordärtskockor (4-6 port)

1 pkt Zeta 5 Gryner Ekologisk 250 g

500 g jordärtskockor

2 Buffelmozzarella – bollar (eller vanlig mozzarella)

2 polkabetor skalade

1 knippe rädisor sköljda

2 nashipäron

20 g pinjenötter lättrostade

2 nävar rucola

1 knippe basilika färsk

Pestodressing

5 msk Pesto genovese

2 msk olivolja extra vergine

1/2 citron juice

Så här gör du

Sätt ugnen på 200°C

  1. Skölj och skrubba jordärtskockorna och skiva sedan dem i 5–10 mm tjocka skivor. Häll  olivolja över skockorna och strössla på salt. Blanda runt så att alla skivor är täckta med olja.  
  2. Sprid ut skockorna på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta ca 30–40 minuter tills de är mjuka och har krispiga kanter.
  3. Koka upp rikligt med saltat vatten. Lägg i grynerna och koka dem 8–10 minuter, rör om då och då. Låt rinna av i ett durkslag och häll sedan tillbaka dem i kastrullen. Rör ihop pestodressingen och häll över grynerna i kastrullen. Rör runt tills de är helt täckta av dressing.
  4. Häll grynblandningen på ett stort fat. Vänd ner jordärtskockorna.
  5. Bryt mozzarellan i mindre stycken och placera ut bland grynerna. Hyvla polkabetor och rädisor så tunt som möjligt på en mandolin (eller skiva dem tunt) och arrangera över grynerna tillsammans med bitar av nashipäron (med eller utan skal), pinjenötter, rucola och basilika.

DSC_0134

Polka betor må vara lite smaklösa i sitt råa tillstånd, men det kompenseras mer än väl av deras utseende. Utseende är inte allt, men delvis. Tack och hej för mig. Gör för allt i världen den här salladen nu och ät dubbla portioner, minst. 

DSC_0128

Linda

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.