Kuvertbröd med chiamjöl, och behöver knappt knådas en gång. Dessa kuvertbröd eller frallor som jag kallar allt som inte är brödlimpor, är så lättbakade. Snabbakade, tycker jag också då. Visst de behöver en jäsning, på två timmar. Men efter det så är det bara att hämta vassa kniven, eller den där andra grejen som man använder till deg för att skära i bitar, men kommer inte ihåg vad den heter just nu, och skära upp i bitar. Behöver inte vara exakt lika i storlek. Skönt med sådana frallor som inte kräver exakthet. Ps. Nu kom jag på vad det heter, DEGSKRAPA. Kom på det då jag skrev i receptet.
Jag brukar alltid ta med en släng av någon mjölsort som jag har i lådan med mjöl, bara för att få det lite mer spännande. Den här gången slängde jag med lite Chiamjöl och det blev så bra. Från att ha varit ljusa frallor så blev de istället mörka och betydligt nyttigare. Vill du ha de vanliga ljusa, ja då byter du bara ut Chiamjölet mot vanligt vetemjöl.
Perfekt börd till helgfrukostar!
Kuvertbröd med chiamjöl (12-15 st)
25 g jäst
5 dl vatten (37°)
1 dl mjölk
2 tsk salt
1 msk honung
12 dl vetemjöl
1 dl chiamjöl
Gör så här
Mjölkfritt
Byt ut mjölken mot 1,5 % havremjölk
TIPS!
Sätt in en ugnsform med vatten, längst ner ugnen, redan vid uppvärmningen. Ångan från vattnet gör brödet saftigt och mjukt.