Asiatisk marinerad lax med sesamris – Egen Teriykaisås

Asiatisk marinerad lax med sesamris

Asiatisk marinerad lax med sesamris. Du gör helt enkelt din egna teriyakisås kan man säga. Det går hur snabbt som helst och ger massa smak. Det här är lätt en vardagsrätt som man hinner med då man kommer hem. Och alla kommer älska den. 

 Asiatisk marinerad lax med sesamris

Du gör två omgångar av Teriykaisås. En omgång till att marinera i och en omgång att ha som sås på sidan. Den kommer att gå åt som bara den. JAg har lärt mig att tycka om chili som vuxen. Men mina barn tycker fortfarande att det är för starkt. Så ha chilin på sidan om det är barn med. 

 

Asiatisk marinerad lax med sesamris (4 pers)

4 laxfiléer

4 msk japansk soja 

4 msk mirin

2 tsk farinsocker

sesamfrön

 ris (4 port)

100 g ärtskidor

100 g sockerärtor

1 röd paprika

1 röd chili

1 salladslök

1 msk Sesamolja

Teriyakisås

4 msk japansk soja 

4 msk mirin

2 tsk farinsocker

Gör så här

  1. Blanda ihop soja, mirin och farinsocker. Rör runt så att sockret löser sig helt. 
  2. Häll över blandningen i en fryspåse eller en bunke. Lägg i laxen och rör runt lite. Låt den ligga och marinera i ca 10-15 minuter. 
  3. Gör en extra omgång med Teriyakisås att ha på sidan genom att blanda samma ingredienser som till marinaden. Ställ åt sidan. 
  4. Koka riset
  5. Strimla ärtskidor, sockerärtor, paprika, chili och salladslök
  6. Stek laxen i ca 5 minuter. Använd en sked för att skeda över marinad på laxen medan den är i pannan. Strössla över generöst med sesamfrön då laxen är färdigstekt.
  7. Blanda ner sesamolja i riset och sedan grönsaksmixen. Ta en sked av Teriyakisåsen och tillsätt till riset, resten av såsen på sidan. 

Ps. Märker ni att jag har blivit lite bättre på att lägga in inlägg. Jag försöker. Inte alltid så lätt att hinna med. Jag jobbar 100% som lärare, är arbetslagsledare på jobbet och ensamstående mamma till två barn. Min icke öronmärkta tid är så så liten. 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *