Okonomiyaki – Japansk matig pannkaka

Okonomiyaki - Japansk matig pannkaka

Okonomiyaki – Japansk matig pannkaka är en matig rätt med vitkål, salladslök och en lätt smak av ingefära. En gudomlig sojasås till dessutom. Vitkål finns det gott om mer eller mindre året om. Det är en billig råvara som är fullpackad med nyttigheter och hälsosamma egenskaper, till exempel C-vitamin, A-vitamin, kalcium och järn. 

Okonomiyaki - Japansk matig pannkaka

Så, i den här versionen hade jag bacon. Vill du göra den vegetarisk så utelämnar du bara bacon. Inga konstigheter alls. Jag hade inte bonitoflingor på men tog med det i receptet eftersom det alltid är med så testa om du vill. Det här var första gången jag testade okonomiyaki så tog inte med bonitoflingorna, men nätsa gång absolut. Välj om du vill ringla över smetana eller majonnäs. Det går bra med vilket som.

Då så, då är det dags att gå över till receptet. Det finns. många sätt och variationer på denna underbara pannkaka, men här är ett så blev kanoners.

Okonomiyaki – Japansk matig pannkaka (4st)

Okonomiyakisås

  • 1/2 dl Japansk soja
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 dl Worcestershiresås
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk strösocker
  • 1-2 tsk ingefära, fint riven
  • 1 tsk majsstärkelse + 1 msk kallt vatten

Gör så här

  1. Tillsätt alla ingredienser, förutom majsstärkelse, i en kastrull. Koka upp. Rör om under tiden.
  2. Blanda ihop majsstärkelse med vattnet till en smet. Blanda ner i såsen och värm på så att det småkokar tills det har tjockat på sig.
  3. Ställ kastrullen åt sidan och låt såsen svalna av.

Okonomiyaki – Japansk matig pannkaka

  • 4 ägg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2.5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 pkt bacon (140g)
  • 500 g vitkål, strimlad
  • 4 salladslök, strimlad
  • 2 msk inlagd ingefära (gari), finhackad
  • Rapsolja

Gör så här

  1. Börja med okonomiyakisåsen så den svalnar under tiden.
  2. Skär/klipp bacon i bitar. Stek på i torr stekpanna. Lägg över på hushållspapper.
  3. Rör ihop ägg, vetemjöl och salt i en stor skål. Tillsätt lite vatten i taget och vispa till en jämn smet.
  4. Tillsätt vitkål, salladslök och den inlagda ingefäran till smeten. Rör om ordentligt.
  5. Värm en stekpanna med lite rapsolja. Häll i 1/4 av smeten. och tryck ut den så att den blir jämn och över hela pannan. Stek pannkakan på medelvärme ca 5 min.
  6. Vänd pannkakan och stek den andra sidan i ca 5 min under lock.
  7. Fortsätt likadant med de andra pannkakorna.
  8. Ringla över okonomiyakisås och majonnäs/smetana. Lägg över några strimlor av noriarken, lite slantad/strimlad salladslök och kanske benito flakes.

Topping

  • Smetana/majonnäs (gärna Kewpiemajonnäs)
  • Noriark, strimlad
  • Salladslök
  • Bonitoflakes

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *