Frasig Kycklingschnitzel, potatissallad och örtsmör

Frasig Kycklingschnitzel, potatissallad och örtsmör

Frasig Kycklingschnitzel, potatissallad och örtsmör. Kyckling är perfekt som schnitzel, kanske till och med den bästa schnitzeln. Det kan se ut som att det är många moment och många ingredienser, men det här går fort och är lätt att göra. Örtsmöret kan du dessutom med fördel göra kvällen innan, eller till och med flera kvällar innan. Receptet är framtaget av Christin Kashou, Sveriges Mästerkock 2021 för Lönneberga. Fantastiskt gott med finfina råvaror.

Frasig Kycklingschnitzel, potatissallad och örtsmör

Koreanska inslag är verkligen i min smak även om jag inte anammat koreanska filmer och serier, än. Har ni? Jag har kollegor som är helt sålda på koreansk mat, serier och filmer. Hur som så älskar jag koreansk mat. Smaksättningen med gochugaru och gochujang ger den där extra goda smaken till allt och det är alldeles lagom starkt för mig.

Frasig Kycklingschnitzel, potatissallad och örtsmör

Har du en Schnitzelklubba så bra, men annars kan du banka med en kavel eller en kastrull. Funkar också. Här kommer då receptet.

Frasig Kycklingschnitzel, potatissallad och örtsmör (4 pers)

Frasig kycklingschnitzel

  • 4st Kycklingbröstfilé
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 dl panko
  • salt och svartpeppar
  • neutral olja att steka i

Varm potatissallad

  • 500 g små kulpotatisar (fasta)
  • 150 g haricot verts
  • 1 zucchini
  • 1 bananschalottenlök
  • 1 msk olivolja
  • flingsalt
  • rosmarin 

Salladssås

  • 1 dl olivolja
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk sambal oelek
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • salt och svartpeppar

Koreanskt örtsmör

  • 200 g smör, rumstempererat
  • 2 vitlöksklyftor, rivna
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk gochugaru, koreansk chilipulver
  • 1 citron, zest
  • 1 kruka persilja, finhackad
  • 1 bananscharlottenlök, finhackad
  • 1 msk dijonsenap
  • salt och svartpeppar

Gör så här

Koreanskt örtsmör

Vispa ihop ingredienser till ett fluffigt smör. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen. Ps. Du kan även förbereda långt innan och frysa in.

Salladssås

Blanda ihop

Potatissallad

Sätt ugnen på 200°C. Lägg potatisen på en plåt. Tillsätt olivolja, salt och rosmarin. Ugnsrosta tills de är gyllene. Cirka 30 minuter. Rör runt då och då. Lägg in haricot verts när det är cirka fem minuter kvar. Ta ut och låt stå en liten stund. Skiva schalottenlöken fint. Hyvla zucchinin på längden med osthyvel/potatisskalare. Blanda ihop med potatisen. Häll över Salladssåsen och vänd runt.

Frasig kycklingschnitzel

Skär kycklingbrösten på mitten så det blir 8 filéer. Lägg mellan bakplåtspapper och banka tunna. Salta och peppra båda sidorna. Panera kycklingen genom att först vända i vetemjöl, sedan i vispat ägg och sist i panko. Stek i generöst med med rapsolja på båda sidorna tills de är frasigt gyllenbruna och genomstekta.

Servera dem varma med en stor klick av det koreanska örtsmöret ovanpå. Den ljumma potatissalladen på sidan och gärna en klyfta citron till.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *