Varm brie med fikon och pinjekärnor

Varm brie med fikon och pinjekärnor

Varm brie med fikon och pinjekärnor där osten blir på gränsen till rinnande. Det blir sött, salt, mjukt och krispigt med pinjekärnorna. Passar utmärkt till kex och baguette, eller att bara äta sådär med sked. Det är så otroligt gott.

Varm brie med fikon och pinjekärnor

I receptet så är det en liten brietårta, men du kan ta en stor och dubblar då bara receptet, eller så tar du en ännu mindre så att alla får som varsin portion, det är också mycket uppskattat. Oftast så använder jag mandelspån till brietårtan. Denna gång hade jag inga mandelspån hemma så då blev det pinjekärnor. Du kan ta mandelsplitter, det blir också knaprigt och gott.

Varm brie med fikon och pinjekärnor

Jag brukar göra den här till myskvällar då vi tittar på film, spelar spel, har tid att sitta och småprata och umgås. Igår blev det till ett avsnitt av Stranger Things. Har ni sett Stranger Things? Det tog lite tid att komma in i den, men nu är vi fast och har hunnit till säsong 3, så spännande.

Det hela går i korthet ut på att värma upp ugnen och värma upp sockret så att det smälter och karamelliseras, tillsammans med de färska fikonen. Se bilden nedan på det smälta sockret med fikon och pinjekärnorna.

Varm brie med fikon och pinjekärnor

Det här går så fort att svänga ihop och sköter sig självt. Man får passa lite med smältandet av sockret men sen är det bara att hälla över brietårtan och ställa in i ugnen att sköta sig självt.

Så, nu till det superlätta receptet. Berätta gärna om testar. Skulle vara så roligt.

Varm brie med fikon och pinjekärnor

  • 1 liten Brietårta
  • 2 färska fikon
  • 1/2 dl farinsocker
  • 1 msk vatten
  • 1 nypa vaniljsocker
  • 1/2 dl (rostade) pinjekärnor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 C
  2. Dela fikonen i 4 delar. Hetta upp socker och vatten så att sockret smälter. I med fikonen och låt småputtra tills de är mjuka, sådär 10 min.
  3. Tillsätt vaniljsocker och pinjekärnor och rör om.
  4. Lägg brietårtan på ett bakplåtspapperklädd plåt. Häll över fikonblandningen.
  5. Ställ in i ugnen i cirka 10 min. Den ska vara mjuk och varm, men inte rinna ut.

Hoppas att ni gillar!

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *