Banankaka eller Bananbröd, gott som bara den. Har ni redan bakat bananbröd sedan urminnes tider kanske. Jag har bakat banankaka sedan urminnestider, jo verkligen. Det receptet publicerades till och med på Aftonbladet . Det är min älsklingsbanankaka med choklad. Så otroligt urgod. Men ett bananbröd har jag de facto inte gjort. Ett bananbröd är alltså lite mindre sött.
Så då, igår var dagen då jag gjorde mitt första bananbröd. Och jag har redan lovat barnen att vi snart ska göra ett till bananbröd. Det blev så väldigt bra.
Banankaka eller bananbröd
100 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
3 st mogna bananer
3 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1/2 tsk ingefära
1 dl hasselnötter, hackade
Dekoration
1 st mogen banan
1/2 msk strösocker
1/2 dl hasselnötter, hackade
Gör så här
- Sätt ugnen på 175 C
- Använd en form på ca 1 1/2 liter. Smöra formen.
- Vispa smör och socker fluffigt.
- Mosa bananerna med en gaffel och blanda ner i smeten.
- Blanda alla torra ingredienser, förutom nötterna, i en bunke. Tillsätt till smeten. Blanda.
- Vispa upp äggen, gärna med elvisp. Vänd ner i smeten tillsammans med nötterna.
- Häll smeten i formen.
Dekoration
- Skala bananen. Skär bananen i två delar på längden. Placera halvorna, med snittytan upp, överst på smeten.
- Strössla över sockret och hackade hasselnötter.
Grädda
- Ställ in formen i nedre delen av ugnen och grädda i ca 60 minuter.
Skär upp i tjocka skivor och njut.