Lax i ugn med squash, grillad paprika och tomat. Lovade på instagram att jag skulle lägga ut receptet i helgen. så vassego, här är det. Lite förberedelse så sköter det sig alldeles finfint själv i ugnen. Komplett rätt i en och samma ugnsform. Så himla skönt att slänga i alltet i ugnen ta ut och klart att servera. Jag serverade den med en frömix av amranth, hirs, quinoa och bovete. Det är en mix jag hittat på min vanliga matbutik. Hela rätten känns riktigt fräsch, är hälsosam, färgglad och läcker i smakerna.
Lax i ugn med squash, grillad paprika och tomat (4 port)
500 g laxfilé (eller 3 laxfileer)
1/2 squash
100 g röd grillad paprika (strimlad)
7 cm purjolök
7 st körsbärstomater
4 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
salt, peppar
Sås
1/2 dl vitt vin
2 dl grädde
2 dl vatten
2 msk fiskfond (eller 1/2 tärning fiskbuljong)
2 tsk grov dijonsenap
1 tsk maizenaredning
Gör så här
Sätt ugnen på 200°
- Skär laxfile i kuber.
- Skär squash i halvmånar.
- Skär purjon tunt, halvera tomaterna, hacka vitlöken smått
- Fräs squash, vitlök, paprika i olivolja några minuter. Blanda mot slutet ner tomaterna.
- Lägg grönsakerna i ugnsform. Sprid ut laxkuberna ovanpå. Salta och peppra.
- Sås. Häll i vin, grädde, vatten, fond och senap i en kastrull. Koka upp och låt småkoka i ca 10 minuter. Red med Maizenan.
- Häll såsen över lax och grönsaker
- Ställ in i ugnen 15-20 minuter.
Mejerifri
Grädde – byt till mjölkfri variant. Jag använde iMat