Mini Focaccias med olika fyllningar. Perfekt picknickbröd. Jag bakade dem i morse och körde lite olika fyllning som skulle passa till färsspetten och pasta. Det bidde några focaccias med äpple, honung och rosmarin, några med oliver som är klassiskt och några med körsbär och timjan. Så gott med färska, nybakade bröd till picknickmaten. Att göra dem mini i format gör det lättare att packa ner dem också. Barnen älskade dem.
De tyckte dock inte så mycket om körsbärs, eller bigarååer-varianten. Blev inte så gott som jag trodde med körsbär, men de andra blev däremot övergoda. Så det kompenserar. Men hoppar därför att ha med körsbär i beskrivningen nedan. Men kom ihåg att du kan ha nästan vad som helst på focaccia så testa dig fram. Om min dotter inte hade varit mjölkintolerant så hade jag haft några med god ost på också. Vi tog med oss mini focaccias, färsspett, pasta och annat smått och gott till Svindersvik. Svindersvik är som ett litet litet slott med en liten paradisisk äppellund. En av Stockholms mest oupptäckta oaser. Inte alls mycket folk och så bedövande vackert.
Mini Focaccias med olika fyllningar (8 st)
1/4 pkt jäst 12,5 g
3 dl vatten
1 tsk salt
2 msk olivolja
2 dl durumvetemjöl (120 g)
5 dl vetemjöl (300 g)
Förslag på fyllning
Äpple
1/2 ekologiskt äpple
1 msk olivolja
1 tsk honung
1/2 tsk torkad rosmarin
Oliver
ca 10 svarta oliver utan kärnor
Gör så här
- Smula ner jästen i en bunke. Häll fingervarmt vatten över jästen. Rör tills jästen har löst sig.
- Tillsätt olivolja
- Blanda salt, vetemjöl och durumvetemjöl i en skål och rör om. Tillsätt till jästblandningen. Arbeta ihop. Degen ska vara rätt lös.
- Jäs degen under bakduk i ca 1 timma.
- Gör fyllningen under tiden: Äpple: Kärna ur äpplet, låt skalet vara kvar. Skiva i tunna skivor. Blanda med olja, honung och rosmarin. Oliver: Häll av vätskan. Skär dem på mitten.
- Ta upp degen ur bunken och lägg upp på mölat underlag. Dela i åtta delar. Gör bollar och platta sedan ut till runda kakor. Flytta över till plåtar med bakplåtspapper som du penslat med lite olja.
- Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200° (gärna i varmluftsugn)
- Stick ner fingertopparna rätt tätt och djupt. Lägg i fyllningarna.
- Jäs i ytterligare 10 minuter.
- Pensla på med olivolja på varje bröd. Strössla över lite flingsalt.
- Grädda mitt i ugnen cirka 15 minuter. Har du varmluft på så sätter du in alla plåtar samtidigt.
En kommentar