Grön gazpacho på gurka och avokado. Den serveras med fördel väl kyld och i en liten skål. Den är inte bara utsökt i varje skedtag utan vackert grön och en ren hälsoinjektion. Är du vegetarian eller vegan så utesluter du bara räkorna.
Det är väldigt enkelt att göra gazpacho eftersom du inte behöver varken steka eller koka något. Man helt enkelt bara mixar ihop allt. Ät den som en härlig sommarlunch en varm sommardag eller som en liten förrätt innan middagen.
Gazpacho (4 stora port eller 8 små)
1 dl olivolja
2 nävar basilikablad
1 näve myntablad
1 näve babyspenatblad
1 avokado
1 gurka med skalet kvar, men kärnorna borttagna
2 vitlöksklyfta, skalad och hackad
2 salladslök, skalade och hackade
4,5 dl vatten
1 lime
1,5 tsk havssalt
Topping
räkor
pistaschnötter, grovt hackade
gurkskivor
mynta- och basilikaoljan (se ovan)
Gör så här
Örtolja
Mixa i en matberedare eller en mixerstav ca 1/4 av basilika- och myntabladen tillsammans med olivoljan. Låt stå till servering så att smakerna får utvecklas.
Grön Gazpacho
- Mixa med en matberedare eller med en mixerstav ihop resten av basilikan, myntan med resten av ingredienserna. Mixa tills det är en slät soppa. Förvara i en lufttät förvaringskärl i kylen till servering så att den är väl kyld.
- Vid servering droppa över örtolja, gurkskivor, pistaschkärnor och några räkor. Gärna några blad örter också.
- Servera gärna rostat bröd till.
Fräscht, nyttigt och gott!
Kram!