Spanska tapas, spanskt vin och vänner – guide till perfekta tapaskvällen

 tapas kväll rioja

I samarbete med Rioja Sverige

Spanska tapas är något jag inte kan få nog av. Tapaskväll är som tacos för vuxna. Man köper en del färdigt, svänger ihop lite tillbehör, samlas ett gäng och plockar och äter, i evigheter. Alla proppmätta, alla nöjda. Lite vin från Rioja såklart. Det finns både vita och röda Riojaviner, men mina favoriter är de röda.  De passar extra bra till tapas. Vill du ha tips på Riojaviner eller veta mer om Rioja som region så kika på deras Instagram #riojasverige eller deras Facebooksida Rioja Sverige.

tapas kväll rioja

Det bästa med en tapaskväll är att det är lite ’man tager det man haver tänk’. Tänkte ge er lite tips på vad jag hade och gjorde för det här blev så lyckat. Först och främst behövs ett glatt gäng och en sådär härligt opretentiös kväll. Då jag satt i bilen på väg från Sälen förrförra söndagen och hade lite tråkigt skickade jag iväg lite mess och spontanföreslog helgen därpå för tapas hos mig. Alla jag frågade nappade och kunde fredag. Ok, det är direkt efter en hel jobbvecka, man är lite trött och seg. Perfekt. Ingen förväntar sig att man ska ha stått i köket hela dagen och fixat fram en stjärnmiddag. Allra minst en själv. Så här kommer mina tips och tricks för en härlig tapaskväll med allt från ostar, chark, oliver till Crema catalana. Testa alltså att byta ut tacos till tapas, det är mitt förlag. 

tapas kväll rioja

Frasig manchego fixade jag lätt själv. Dubbelpanerad i ägg och panko. Till det en aprikosdipp med salvia. Receptet på superfrasig friterad Manchego och dippen kommer imorgon. 

Jag köpte följande färdigt 

Jamón serrano

Chorizo

Monte Enebro (fantastisk prisbelönt spansk ost gjord på gammaldags vis på getmjölk rullad i poenicillium roqueforti som ger den en grå färg)

Tryffelhonung (om du hittar, eller droppa i lite tryffelolja i vanlig rinnande honung)

Manchego

Oliver

Marconamandlar

Macadamianötter, saltade

Levainbröd

Småtomater

Halva biten Manchego skars upp i tunna trekanter till tapasbrädan, halva skars upp i mellantjocka skivor som panerades i panko och friterades.  Det är precis som med tacos att tapaskvällen kan varieras i oändlighet. Du kan göra den vegetariskt, göra den för endast två personer i det lilla formatet, ha mer chark, mer ostar, mer grönt, och variera de fixade rätterna. Allt efter vilka som kommer och vad du själv tycker om. Vi var åtta stycken. Utav dessa var tre barn. Jag gjorde lite annan mat till barnen innan, tänkte att de inte skulle vara så intresserade av tapas. Så fel jag hade. De åt sin mat och var så mätta. Men helt plötsligt började de komma till bordet och började smaka på allt. Nästa gång äter de tapas med oss direkt från början. 

Vitlöksfrästa räkor med chili. 

Jag gjorde följande

Friterad Manchego med aprikos och salviadipp

Tryffelburrata med marinerade tomater

Batatas bravas med aioli och rökt paprika

Pimientos de Padron med parmesan och citron

Vitlöksfrästa räkor med chili

Recept på dessa lätta rätter kommer under veckan. Lätta att göra och smakar helt underbart. 

tapas kväll rioja

Krämig burrata omgiven av ett hav med tomater i en marinad av olivolja och balsamvinäger. Kan inte bli mycket godare än så här. 

tapas kväll rioja

Riojaviner till tapas

Riojaviner blir det naturliga valet till tapas. Min all-time-favorite sedan länge är Conde de Valdemar Gran reserva 2008. Gjord på 85% tempranillo, 10% mazuelo och 5% graciano. Inslag av torkad frukt, dill, fikon, tobak och choklad.Den riojan passar till allt, alltid. Går väldigt bra ihop med tapas. En ny storfavorit blev Lat 42 Gran Reserva 2009 . Gjord på Tempranillo och med inslag av torkade körsbär, plommon, kakao, dill och tobak. Blev rekommenderad den till tapas och det var en fullträff. 

tapas kväll rioja

Dessert efter tapas

Crema catalana med lätt smak av kanel, apelsin, citron och vanilj. Ytan avbränd med råsocker. Recept på allt kommer under veckan. 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *