Veckomeny och Chokladkaka med glögg

veckomeny

Glöggryta med kraschad potatis, dundergott med glögg i mat. Eller de vegetariska bollarna med ädelostsås och päron, helt ljuvliga. Fisksoppan med saffran är galet god. Den största barnfavoriten här hemma är kycklingen som är fylld med mozzarella, packas in i baconskivor och en härlig sås på det. Eftersom min yngsta verkar vara mjölkintolerant så går det inte att göra den här hos oss just nu. Jag har inte hittat något bra alternativ till mozzarella. Men ni som kan passa på att göra den, för den är mycket populär hos barn (och vuxna).

Vegetariska bollar i ädelostsås med päron

Glöggryta med kraschad potatis – Barnfavorit

Kyckling fylld med mozzarellla, insvept i bacon och riklig sås – Barnfavorit

Fisksoppa med saffran

Saffransbullar lussebullar lussekatter lussebröd

Jag och barnen bakade mjölkfria lussekatter. Jag bytte dessutom ut russinen till torkade blåbär. Så nöjd med resultatet. Vilket äventyr det blev också. Jag har ingen bil och stora affären ligger ca 1½ km bort. Vi promenerade och handlade och släpade hem. Lite slitigt att släpa tunga kassar med havremjölk, yoghurt, mjöl, socker osv. Så jag mortlar saffran med salt och tillsätter sprit (gör bullarna gulare). Precis då vi ska börja blanda ihop allt det andra så kommer jag på att den enda saken jag glömde köpa var mjölkfritt margarin. Så i mörkret på kvällen var det bara att gå hela vägen till affären med barnen i släptåg igen. Men de var så söta och på så bra humör och vi hann prata om allt möjligt intressant på vägen.

Saffransbullar lussebullar lussekatter lussebröd

Mina barn fullkomligt älskar att baka och jag låter dem använda sin fantasi och göra precis det de vill. Här ser ni en del av deras kreationer. Det blev allt från nallebjörn, sniglar, flätor, odefinierade skapelser till en snögubbe som ramlade ihop och blev en sköldpadda. Annie är sparsam med russin, Magda öser på. De gjorde även apelsinerna med kryddnejlikor. Enkelt pyssel: häll upp en liten skål med kryddnejlikor och ge dem varsin apelsin så får de göra sitt eget mönster. Doften av apelsin och kryddnejlika som sprider sig är oslagbar i jultider. Förresten recept på dessa mjölkfria lussebullar kommer i veckan. 

chokladig-gloggkaka11

Kan inte nog rekommendera den här chokladkakan med glögg i. Den gör alltid succé. Glöggen ger bara en lätt smak, en nog för att göra den så där mystiskt god.  Jag har så många recept som jag ännu inte lagt ut till er. Så den här veckan kör vi på. 

Kramar från mig

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *