Min mormors pepparkaksdeg – Jul

Bästa pepparkaksdegen

Det här är min mormors recept på pepparkaksdeg.Inget slår egengjord pepparkaksdeg. Det doftar av alla kryddor och pepparkakorna blir krispigare och mer tydlig smak av kryddorna. Gör gärna degen kvällen innan så att den får svälla och alla smaker får utvecklas över natten. Kom ihåg att ta ut degen i god tid ur kylskåpet för den är väldigt hård då den kommer direkt från kylen och går inte att kavla förrän den varit i rumstemperatur en stund. Jag ska i helgen testa att göra den här mjölkfri, alltså bara byta ut till mjölkfritt margarin. Får se hur det går. 

Mormors pepparkaksdeg

250 g smör
2 dl ljus sirap
4 dl socker
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 tsk mald ingefära 
1 msk malda kryddnejlikor
1 dl vatten
1 ägg
ca 13 dl vetemjöl
1 msk bikarbonat

 Gör så här

1. Koka snabbt upp sockret tillsammans med sirapen. Dra kastrullen från värmen. 
2. Dela smöret i mindre bitar och lägg i bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen. Rör runt så att smöret smälter.
3. Tillsätt vattnet och rör runt. Låt blandningen stå och svalna.
4. Rör ner ägget.
5. Blanda mjölet med bikarbonat och rör ner i degen. Här använder jag matberedaren. Annars använd trägaffel. Degen är vid det här laget lite kladdig, helt som det ska vara. 
6. Ställ in degen i kylen med plastfolie över bunken. Låt degen svälla till sig minst ett dygn. 
 
Sedan är det bara att sätta igång pepparkaksbaket. Om degen skulle vara för lös så tar du lite vetemjöl bara. Grädda dem i 200-225 C i ca 5 minuter. Akta så de inte bränns vid. Det går fort. 

 

Pepparkaksdeg hemmagjord 

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *