Pasta med varmrökt lax, örtcrunch och brynt smör med citron. Crunchet är gudagott med massa örter och frasig panko. En rätt som vi åt på Öland och som barnen gillade så mycket. Så god och en rätt vi kommer återkomma till ofta. Så bekvämt med varmrökt lax då en delen är klar. Jag tar alltid ekologisk citron då jag ska använda skalet i mat. Har du inte ekologisk citron så tvätta skalet noggrant i varmt vatten innan du river det. Brynt smör kan vara bland det godaste som finns med den goda nötiga smaken som uppstår då det brynts. Är du osäker på hur du bryner smör så se: Att bryna smör.
Vi åt den här rätten med utsikt mot strutsar, zebror och andra djur på savannen på Ölands Djurpark. Unikt och härligt. Så här är första rätten jag lovade er från ölandsresan. Fler kommer under veckan.
Pasta med varmrökt lax och örtcrunch (4 pers)
300 g pasta
Varmrökt lax
1 ekologisk citron
4 dl färska örter (t ex persilja, basilika, timjan,dill, gräslök)
2 dl rostad lök
2 dl panko
75 g smör
1 tsk salt
svartpeppar
Gör så här
- Riv skalet på citron och pressa ur saften. Riv inte med det vita.
- Hacka örterna fint och blanda med rostad lök, panko, citronskal (alternativt, lägg örter och rostad lök i en mixer och mixa ihop, blanda sedan med resten). Tillsätt salt och lite svartpeppar.
- Stek örtcrunchet i panna på låg värme tills det har rostats rakt igenom. Vänd runt och om då och då.
- Koka pastan. Spara 1 dl av kokvattnet från pastan.
- Bryn smöret, häll i citronsaften och koka upp.
- Blanda pasta, kokvattnet, det brynta smöret och häll upp på ett stort fat. Blanda ner örtcrunchet och lägg upp den varmrökta laxen i bitar ovanpå.