Shakshuka

Shakshuka

Shakshuka, bara namnet är sådär oemotståndligt så att man måste testa att säga det flera gånger. Lite tunggymnastik samtidigt. Shakshuka. I mellanöstern är Shakshuka en känd rätt som ofta äts till frukost tillsammans med bröd som man kan skopa upp såsen med, men du kan lika gärna äta Shakshuka som en lätt middag med en sallad.

Shakshuka middle east cuisine

Det är lätt att fixa en Shakshuka och du kan variera den på tusen sätt. Jag tillsätter ibland bönor för att göra den matigare, du kan ha i saffran, cayennepulver osv. Ja, egentligen vad som helst. Jag använder rökt paprikapulver, vanligt paprikapulver och spiskumminfrön, men du kan verkligen ta det du gillar. Jag gillar att ha tomater i, men du kan ha två burkar krossade tomater istället för en burk och 4 tomater. Shakshuka är vegetariskt, laktosfri och glutenfri, och hälsosam.  Gör Shakshuka i en traktörpanna som har höga sidor, sedan är det bara att servera direkt ur pannan. Jag har Tefals traktörpanna som jag är mer än nöjd med. Den har även ett glaslock med ångventil och pannan är ugnssäker till 175 C. 

Du behöver (ca 4 port)

1 msk olivolja

½ lök (skalad och tärnad)

1 vitlöksklyfta (fint hackad)

2 paprikor (tärnade)

1 burk krossade tomater

4 mogna tomater  (tärnade)

2 msk tomatpuré 

1 tsk spiskumminfrön

1 tsk paprikapulver

1 tsk rökt paprikapulver

1 nypa socker

salt, peppar

6 ägg

Färsk koriander och persilja (ca 1 msk av varje)

Gör så här

  1. Hetta upp pannan och tillsätt oljan. Lägg i lök och låt den bli mjuk några minuter utan att ta färg. Tillsätt vitlöken och fortsatt steka.
  2. Tillsätt paprika och låt den försiktigt mjukstekas under 5-7  minuter.
  3. Häll i krossade tomater, pyttsa ner hackade tomater och tomatpuré i pannan. Rör om allt. Tillsätt även kryddor och socker och rör runt. Låt sjuda på medelvärme sådär 5-7  minuter så att det börjar reduceras. Smaka av det hela med salt och peppar och ytterligare kryddor enligt smak. 
  4. Knäck äggen, ett i taget, direkt över tomatröran i pannan. Se till att det är mellanrum mellan dem. 
  5. Sätt på locket och låt det hela sjuda sådär 10-15 minuter tills äggen är klara och såsen har reducerats ytterligare något. 
  6. Hacka persilja och koriander. Strössla över Shakshukan

Ps. Vill du att äggen ska vara rinnigare så låter du såsen reducera ner lite mer och knäcker över äggen, sätter på locket och kokar dem tills de är enligt önskemål

Shakshuka dish

 

Linda

3 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *