Just nu har jag helt hakat in på Toscansk brödsallad. Har ätit den flera gånger den här veckan. Den går så snabbt att göra och känns så fräsch. men ändå matig. Ju bättre olivolja och vinäger du använder, desto godare blir den Toscanska salladen, ja för att inte tala om kvaliteten på tomaterna, gurkan osv. Jag tar lite på måfå oliver, kapris och basilikablad beroende på hur jag känner för just då. Så är du galen i kalamataoliver så tar du massa oliver osv. Jag vill t ex inte har övermycket med kapris så tar lite mindre med kapris.
Du behöver (2 pers)
2 tjocka skivor surdegsbröd (helst dagsgamla)
0,75 dl vatten
1½ msk rödvinsvinäger
1½ msk olivolja, extra vergine
12-16 småtomater
1/4 gurka
1/4 rödlök
Kalamataoliver
Kapris
Basilikablad
olivolja, salt, nymalen svartpeppar
Gör så här
- Rosta brödskivorna och skär eller riv lite slarvigt i mindre bitar.
- Blanda vatten, vinäger, olja och lite salt och peppar i en bunke. Lägg ner brödbitarna och rör om lite och låt sedan stå en stund så att brödet suger upp vätskan.
- Dela tomaterna på mitten och gurkan på längden. Gröp ur den mjuka innerdelen på gurkan och skär den sedan i halvmånar. Skär rödlöken tunt.
- Blanda ihop allt och häll upp på fat. Låt gärna stå en stund. Ringla över lite olivolja och smaka av med salt och peppar.
Så fräscht och gott! Kram fina du.
Tack underbaraste Katarina