Cranachan Smoothie – Har ni testat? Den är hälsosam, mättande och urgod. Dessutom glutenfri. Havregrynsgröt möter smoothievärlden. Cranachan är en traditionell skotsk dessert med hallon, grädde, havre och whisky. Cranachan smoothie är den betydligt hälsosammare varianten med yoghurt istället för grädde och minus whisky. Du kan byta ut de traditionella hallonen mot annan frukt, banan tycker jag blir godast. Det här är även mitt bidrag i Nu3s Smoothielicioustävling.
Ps. För en extra kick till smoothien tillsätt t ex något av följande: 1 tsk acaipulver, ½ tsk acerolapulver, ½ tsk nyponpulver, 2 tsk chiafrön, ½msk kakaonibs, ½ tsk tranbärspulver, 2 tsk psylliumfröskal eller ½ msk mandelsmör.
1 stort glas (eller två mindre)
2 msk havregryn
1½ dl kokhett vatten
2½ dl frysta hallon
1 msk honung
4 msk naturell yoghurt
Gör så här
1. Pyttsa ner havregryn i en värmetålig skål och slå över kokhett vatten. Låt stå och dra ca 10 minuter
2. Häll havregröten i en mixer och tillsätt hallon. Spara några till dekoration. Tillsätt honung och 3 msk yoghurt (den sista sparar du till sista momentet). Mixa till en slät smoothie.
3. Häll över smoothien i ett stort glas och virvla ner den återstående matskeden med yoghurt. Dekorera med några hallon.