French 75 med en twist av rabarber och rosor

French 75 cocktail rabarber ros

French 75 med en twist av rabarber och rosor. Kan det vara något? En klassisk French 75 är en mix på gin, sockerlag, citronsaft och bubbel. Men om man istället för vanlig sockerlag gör en sockerlag med rabarber och rosor, ja då blir det en somrig French 75. Vill ni testa? När du gör sockerlagen så silar du av den. Då bildas en kompottlikknande rabarber, ros och vaniljröra. Spara den och lägg på en klick grekisk yoghurt och lite pistaschnötter så har du världens godaste frukost eller mellis. 

Rabarber och ros kompott

Jag gjorde en liten sats med rabarber och ros sockerlagen för jag ville testa. Den satsen räcker till sådär 2-4 glas beroende på hur mycket sockerlag du vill ha i din drink. Vissa vill ha sin drink sötare och vissa vill inte alls ha den söt. Prova dig fram. För att få rossmaken på sockerlagen så behöver du rosenvatten. Det kan finnas i din vanliga matbutik, fråga. Annars i butiker som säljer arabiska livsmedel. Det är en liten flaska med genomskinligt innehåll och kostar inte många kronor. Man tar ytterst lite eftersom det annat kan bli beskt. Bra att ha en flaska rosenvatten hemma för att ge lite rossmak till bakat, drinkar och desserter. 

French 75 med en twist av rabarber och rosor (till 4 glas)

Sockerlag med rabarber och rosor

100 g rabarber, i bitar

1 dl vatten

1 dl rörsocker

1/3 vaniljstång, skuren på längden

1/3 tsk rosenvatten

Grenadine

Gör så här

  1. Koka upp socker, rörsocker, rabarber och vaniljstång. Så fort det kokar, sänk värmen och låt sjuda i 5 minuter.
  2. Dra kastrullen från värmen. Rör ner rosenvatten.
  3. Sätt på locket och låt svalna. Låt stå i kylen över natten.
  4. Sila av sockerlagen med en silduk eller finmaskig sil. Släng inte rabarber- och rosröran (Spara den och gör en god kompott, se ovan)
  5. Tillsätt några droppar grenadine till sockerlagen, för att få fram en snygg färg. Grenadine ger ingen direkt smak men ger den där fina färgen. 

Per glas behöver du:

1,5 cl Gin

1,5 cl Sockerlag med rosor och rabarber

1 cl citronsaft

Prosecco eller champagne

Skaka alla ingredienser, utom champagne/prosecco i en shaker med is. Häll upp i champagneglas och toppa upp med champagne eller prosecco.

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *