Trail mix snacks för små och stora skidåkare

Trail mix för små och stora skidåkare

God morgon i stugorna, i lägenheterna, i värmen, kylan, hemma, borta! Har ni sportlov som vi, eller jobbar ni som vanligt på? Vi är i Lindvallen på årets skidvecka. Jag gjorde en rejäl omgång med trail mix inför vår skidresa. En trail mix är en blandning av nötter och sött som ska ge energi för att orka med strapatser som skidåkning, klättring, lopp och liknande. Det är ungefär samma innehåll som i bars men i lös form. Väldigt enkelt att göra själv. Sedan tar du med en liten dos i en påse i fickan för extra energipåfyllning närhelst det behövs. 

När jag var liten så tog min morfar ofta med mig och mina kusiner på skidåkning. De ägde rätt mycket skog och i den skogen så gjorde han faktiskt en egen skidbacke med en hemmafixad lift upp. Så jag och mina kusiner hade som en egen skidbacke i skogen. Det är först som vuxen som jag har förstått hur märkligt det var. Men min morfar var inte av den vanliga sorten. Han fick för sig att ha hjortar, mufflonfår och även vildsvin i skogen. På gården var det bikupor, taxkennel, höns och tyska jaktgäster. Där emellan tog han med mig och mina kusiner på vandringar på Bergslagsleden med övernattning i tält. Vi vandrade i ur och skur, gjorde mat i stormkök och åt på medhavd trail mix. Har så många fina minnen av det. Allt blir så extra gott då man är ute på äventyr. Varenda liten bit smakar desto mer. Fascinerande. 

Till trail mixen använde jag kokostärningar från Urtekram. Hade jag inte använt dem så hade jag tagit kokosflakes eller struntat i kokos. Eftersom min dotter äter mjölkfritt så var chokladkakan som jag använde en vegansk mjölkchokladkaka. Ta den sorts choklad du gillar helt enkelt. 

Trail mix snacks för små och stora skidåkare

200 g rostade nötter (se nedan för hur du rostar dem)

50 g rostade pistachkärnor

1 chokladkaka

½ dl frystorkade bär

1 dl kokosflakes 

Gör så här

Rostade mandlar och cashews med en nypa flingsalt

100 g mandlar med skalet på

100 g cashews

2 tsk neutral olja

stor nypa flingsalt

Hetta upp oljan i en panna och rosta mandlar och cashews tills de börjar ta färg. Rör om emellanåt och kom ihåg att de bränns snabbt. Häll upp mandlar och cashews på ett bakplåtspapper och strössla över saltet direkt. Låt de svalna av då kommer de ha krispat till sig. 

Blanda ihop alla ingredienserna till trail mix i en skål. Rör om och häll över i burk med lock eller påse. Fördela i små portioner för varje tillfälle. 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *