Vietnamesiska vårrullar med 3 dippsåser

Vietnamesiska vårrullar dippsåser

Vietnamesiska vårrullar fyllda med räkor, mynta, koriander, glasnudlar matchas såklart med dippsåser av rang. Vad sägs om att doppa dem i en småhet jordnötssås, en honungs och sesamsås eller en chili och ingefärssås? Så rena smaker som blir sådan explosion ihop. Så lätt som verkar så avancerat. Vill bara göra vietnamesiska vårrullar mest varje kväll nu. Testa att fylla dem med olika saker, här är det verkligen bara fantasin som sätter gränser. 

Vietnamesiska vårrullar tre dippsåser

De tre dippsåserna var sannerligen pricken över i:et till dessa rullar. Mums på allt. 

Vietnamesiska vårrullar dippsåser

Rullarna kan delas på mitten efter att de har rullats ihop. Jag tycker det är snyggt och en lagom bit att hålla i handen då man delat dem. De blir också fina och mer inbjudande att lägga upp i en skål på det sättet. Men man gör som man vill såklart. 

Vietnamesiska vårrullar dippsåser 

Jag använde vannameiräkor som är större. Du hittar vannameiräkor i de flesta välsorterade butiker. Dessa var förkokta, vilket är praktiskt. Man delar räkorna på längden så blir de inte för tjocka i rullarna. 

Vietnamesiska vårrullar dippsåser jordnötssmör

Dippsåserna är en som sagt en småhet jordnötssås, en honungssesamsås och en färdig chili-ingefära som passar perfekt till vårrullar. Den kommer från Blue Dragon. 

Vietnamesiska vårrullar dippsåser rödkål

Det finns en del tips och tricks:

  • Ha en fuktig handduk under rispappret så fastnar det inte då du ska rulla ihop dem
  • Linda in nudlar och annan fyllning i salladsblad och lägg med skarven ner. På så sätt är det lättare att rulla ihop rullarna och rullarna blir stadigare.  
  • Använd ‘mjuk’ sallad. Är den för krispig och hård så kan den ha sönder det tunna rispappret.
  • Fyll en stor stekpanna med ljummet vatten så går det lätt att doppa hela rispapper i den. 
  • Du doppar ett rispapper i taget i vatten i 15-20 sek. De kommer då fortfarande kännas hårda, men de mjuknar fort. Doppa dem alltså inte längre.
  • Ät dem samma dag. De blir inte goda dagen efter utan är som godast nygjorda.

Vietnamesiska vårrullar dippsåser

Ingredienser redo!

Vietnamesiska vårrullar dippsåser

Ett av tricken att ta tillvara på. Linda in nudlar och annan fyllning i salladsblad och lägg med skarven ner. På så sätt är det lättare att rulla ihop rullarna och rullarna blir stadigare.  

Vietnamesiska vårrullar dippsåser

Lägg det blöta rispappret på en fuktad handduk. Lägg de, på längden, delade räkorna. Lägg ett mynta blad emellan och korianderblad ovanpå räkorna.

 

Vårrullar (ca 10 st rullar, 20 halva)

1 paket rispapper

10 salladsblad 

1 stor morot, julienned eller skuren i smala strimlor

1½ dl rödkål i tunna strimlor

50 g glasnudlar, kokta enligt instruktion på paketet

½ kruka koriander

½ kruka mynta

15 kokta räkor, delade på mitten, på längden

Gör så här

  1. Dippsåser.Börja med att röra ihop dippsåserna och ställ åt sidan. 
  2. Rispapper. Häll varmt vatten i en stor stekpanna eller annat brett fat. Doppa ett papper i taget i 15-20 sek. Rispappret är fortfarande lite stelt då du lyfter det, men det mjuknar snabbt. Lägg rispapper på en fuktig handduk med mönstrade/skrovliga ytan upp. 
  3. Fyll rullarna. Lägg ut ett salladsblad och lägg på ca 2 msk nudlar, ca 1 msk var av morot- och rödkålsstrimlorna. Lägg ut tre räkor, mynta och koriander, enligt bild (ovan och under). Fyll inte rullen för mycket. 
  4. Rulla. Rulla ihop (se bilder nedan). Peta in fyllningen med fingrarna om den är utanför rullen. Rispappret klistrar ihop sig när du rullar, så du behöver inget annat för att fästa ihop den. 
  5. Efter att ha rullat ihop dem så kan du välja att skära dem på mitten. 
  6. Servera med dippsåserna. 

Viet-Rice-Paper-Rolls-Step-by-Step21

Lånad bild från Pinterest, http://www.recipetineats.com/

Dippsåser

Du  kan förbereda såserna dagen innan om du föredrar det. 

Dippsåser

Jordnötssås

4 msk jordnötssmör (inte crunchy)

4 tsk sweet chili sauce

1 tsk sesamolja

2 tsk japansk soja

2 msk Hoisinsås

1 nypa chiliflingor

hett vatten

Rör ihop allt utan det heta vattnet. Tillsätt lite vatten i taget tills du får den konsistensen du vill ha på dippsåsen. Jag gillar den rätt tjock, så det fastnar mycket på rullarna då du dippar. 

Honungssås

8 msk honung

2 tsk sesamolja

2 tsk risvinäger

4 msk japansk soja

Färsk ingefära, en tumnagelstor bit fint riven

1 tsk sesamfrön, rostade

Rör ihop allt utan  ingefära och sesamfrön. Toppa med den rivna ingefäran och rostade sesamfröna.

Linda

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *