Ugnsstekt lax med tapenade och Brillat Savarin

Ugnsstekt lax med brillat savarin bönor tomater tapenade

Brillat Savarin har jag hört ska vara drottningens favoritost, ja, och min också. Den är den krämigaste och fetaste av ostar gjord på komjölk och grädde. Den säljs i runda, rätt stora ostar. Ibland äter man inte upp en hel rund ost. Då måste du bara testa att ha den i mat, det blir kanoners eftersom den är så gräddig. En burk med färdig tapenade på fint hackade oliver, lite lax, bönor och tomater så har du en middag på nolltid som har allt.  Ett snabbrecept för er som känns lyxigt vilken vardag som helst. 

Gör så här Antingen så använder du allt fryst, eller så tinar du bönorna och låter dem rinna av. Jag tyckte nog att det blev bäst med tinade, något avrunna bönor. Så vi kör på det. Men har du bråttom så går det jättebra med frysta. Sätt ugnen på 225 C Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Häll på bönorna, fetaosten i kuber, tomaterna i halvor och oliver. Lägg laxen på bakplåtspappret bredvid bönhögen. Ringla över rikligt med olivolja, pressa saften ur citronhalvan och strö över flingsalt. Jag tog lite rökt paprikapulver över laxen också. Skjuts in i ugnen i sådär 15-20 minuter (om laxen är fryst).

Jag använde Zetas tapenade med fint hackade svarta oliver, sardeller, kapris och olivolja. 

Du behöver (för 4 pers)

4 laxfiléer

1 påse haricot verts

150 g Brillat savarin

1 burk tapenade (Zetas med finhackade svarta oliver)

1 burk småtomater

olivolja, flingsalt, ½ citron, rökt paprika

 

Gör så här

Sätt ugnen på 225 C

1. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Lägg ut bönorna, Brillat Savarin i bitar, tomaterna i halvor och skeda över tapenade.

2. Lägg laxen på bakplåtspappret bredvid bönhögen. Ringla över olivolja, pressa saften ur citronhalvan och strö över flingsalt. Pudra över lite rökt paprikapulver över laxen också.

3. Skjuts in i ugnen i sådär 15 minuter (20 minuter om laxen är fryst).

DSC_0423

Njut av solen lite extra idag. Det räcker med 20 minuter av sol per dag för att tanka upp depåerna av D-vitamin. 

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *