Chocolate chip cookies

 Chocolate chip cookies

Sega chocolate chip cookies bara måste man göra åtminstone sådär 10 gånger i sitt liv, minst. Sådana där cookies som alla tycker om, barn som vuxna, som man slänger ner i utflyktskorgen, tar med på skridskotur, till badet eller äter tre åt gången med ett glas mjölk vid bordet. 

Chocolate chip cookies

Himmel så gott det är med chocolate chip cookies. Vi gjorde dessa till min lilla underbara systerdotter kom på besök över en helg. Då hade vi en storpicknick med min bror med familj och min mamma på Gärdet här i Stockholm, en så härlig heldag. 

Chocolate chip cookies

Det finns lite tips som jag har lärt mig då det gäller chocolate chip cookies. Här är de: 

  • Förvara degen i kylskåpet: Efter att du blandat ihop en deg med smör i så sätt i degen ca 20 minuter i kylen. Du kan även forma till kakor och sedan ställa in dem i kylen. Det här är nödvändigt för att smöret ska stelna till lite och kakorna flyter inte ut så mycket. 
  • Farinsocker: Gör att de blir lite extra sega och kolaktiga i smaken, så ta gärna lite extra.
  • Använd bra vanilj gärna äkta vaniljpulver snarare än vaniljsocker: Äkta vanilj är oslagbart.
  • Majsstärkelse: Fantastiskt för att göra bakverk sega.
  • Extra mycket chocolate chips: Peta in några extra chocolate chips innan du sätter in dem i ugnen om du vill göra dem extra snygga och så att man ser chocolate chips.

Chocolate Chip Cookies (ca 16st)

115 g smör, rumsvarmt

1 dl farinsocker

½ dl socker

1 ägg

1 tsk äkta vaniljpulver

165 g vetemjöl

2 tsk majsstärkelse

1 tsk bakpulver

1/4 tsk salt

2 ½ dl chocolate chips (mjölkchoklad)

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 C
  2. Rör ihop smör och socker riktigt fluffigt i en matberedare. 
  3. Tillsätt ägg och vanilj och blanda någon minut. 
  4. Blanda mjöl, majsstärkelse, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt sedan med resten. Blanda ner chocolate chips för hand med t ex en slev eller slickepott, bara tills de är blandade med degen. 
  5. Ta ut degen ur kylen och gör bollar som läggs på plåt med bakplåtspapper. Ställ in bollarna i kylen i ca 20 minuter. 
  6. Sätt in plåten i ugnen 10-12 minuter tills kanterna är fasta och de är lite gyllenbruna. Mitten ska vara mjuk och lätt undergräddad. 
  7. Låt kakorna svalna några minuter på bakplåtspapper och flytta sedan till galler tills de har svalnat. Servera direkt eller förvara i tättslutande burk.

Ps. De håller upp till en vecka. Du kan även frysa dem och då håller de upp till 3-4 månader. 

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *