Yuzu Curd – Hemmagjord

Yuzu curd

Yuzu, en frukt som smakar som mandarin, lime, citron och grapefrukt, på en och samma gång.  Yuzu är en asiatisk frukt som ger en citrussmakexplosion i munnen. Den innehåller mer C-vitamin och polyfenoler än andra citrusfrukter. Jag har fastnat totalt för yuzu, smaken är fullkomligt fantastisk. Får inte nog. Jag köpte en liten flaska Yuzu på Renée Voltaires Pepstop för att testa mig fram med Yuzu. Frukten Yuzu har jag aldrig sett i Sverige, tror att det är lättast att hitta juice på flaska här. 

Yuzu curd

Det första jag gjorde var att göra en curd. Kan inte ens uttrycka hur bra det blev. Gillar du lemon curd, så testa Yuzu curd en fylligare citrussmak av lime, mandarin, grapefrukt och citron i en och samma curd.  Jag valde att göra den på enbart äggulor då jag ville ha den sådär solgul i färgen. Använder man hela ägg så blir den mildare gul. Men älskar den där solgula färgen tillsammans med jordgubbbar och vit chokladmousse, som jag senare använde den till. 

Yuzu curd

Ät Yuzu curd till scones, till vaniljglass testa i desserter eller kakor, blanda ner en klick i grädde. Användningsområdena är otaliga. Jag började med att använda min hemmagjorda Yuzu curd till desserten ni ser nedan, gissa om det blev gott?

Yuzu curd

½ dl Yuzu (juicen)

75 g smör, mindre kuber

100 g socker

2 äggulor

Gör så här

  1. Lägg äggulor, socker och yuzujuice i en kastrull och rör ihop.
  2. Sätt plattan på låg till medelvärme och rör hela tiden tills det börjar tjockna. Det får inte koka. Sänk i sådana fall värmen. 
  3. Då det har tjocknat så att det täcker baksidan baksidan av en sked utan att det rinner av så drar du av kastrullen från värmen. Det tar ca 7 minuter. 
  4. Vispa in lite av smöret i sådär tre till fyra omgångar tills det är en smidig och glansig curd. Häll över i en väl rengjord glasburk och ställ in i kylen då curden svalnat av. 

Vit chokladmousse med jordgubbar och yuzu curd

Vit chokladmousse med jordgubbar och yuzu curd. 

Linda

En kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.