Hummersoppa med Crabcakes

hummersoppa med crab cakes

Fars dag tips på en lättlagad hummersoppa med asiatisk touch och crabcakes. Till det ett gott vin som Drostdy-Hof Chardonnay. Perfekt matchat. Helst som förrätt, skulle jag säga. Receptet är framtaget av stjränkocken Christian Hellberg just för att matcha Drostdy Hof Chardonnay. Har haft det länge liggande för att jag var så sugen på att testa. Det blev hur gott som helst. Jag lade till lite smörstekta brödkrutonger och lite bladpersilja som dekoration.

Hummersoppa med crabcakesSoppa

5 dl hummerbuljong (2 msk koncentrerad fond+5 dl vatten)

2 dl grädde

2 dl kokosgrädde

1 bit ingefära, skalad (mängd efter smak)

2 stjälkar citrongräs, skalade

½ grön chili, urkärnad

2 schalottenlökar, skalade

100 g smör

salt/peppar

 

Crabcakes

150g hackade räkor eller krabbkött

2-3 msk majonäs

2 salladslökar

½ msk sesamolja

Lite srirachasås (thailändsk chilisås. Du kan byta ut mot Sambal Oelek)

Riven ingefära (så mycket du vill)

salt, mjöl, ägg, ströbröd, neutral olja (för att steka/fritera i)

 

1.Riv ingefära, skär citrongräs, chili och schalottenlök fint, fräs i en matsked smör. Slå på hummerfond, låt koka upp och slå i grädde och kokosgrädde. Låt sjuda i ca 15 minuter.

2. Gör dina crabcakes under tiden: Krama ur all vätska i skaldjursköttet. Slanta salladslöken tunt. Blanda skaldjursköttet med salladslök och majonäs. Smaka av med riven ingefära, sriracha och sesamolja. Forma till små bollar och dubbelpanera: rulla först i vetemjöl, doppa i uppvispat ägg och rulla sedan i ströbröd. Fritera eller stek.

3. Gör klart soppan genom att mixa i smör till önskad konsistens. Sila och smaka av med salt och peppar. Servera med crab cakes

Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *