Ugnsgrillad spetskål med basilikavinägrett, räkor och tomater. Snabbmat när den är som bäst. Hade helt enkelt en burk räkor i kylen och en halv spetskål som jag behövde göra något med så då blev det en så god rätt som jag kommer göra många gånger igen. Grillar du spetskål så blir den liksom lätt karamelliserad. Lite lätt söt och salt på samma gång. Mixa ihop basilikadressingen och bara strössla över räkor och tomater så har du en helrätt.
Jag testade även en annan variant på spetskål efter den här, men den får vi strunta i, den blev inte så lyckad. Det händer då och då att det man tror ska bli bra inte blir så lyckat. Men den här som ni får på recept här blev desto mer lyckad så den kompenserar den andra.
Du behöver (4 pers)
1 stort spetskålshuvud
1 stor burk räkor
1 förpackning småtomater (ca 700g) delade på mitten
2 tsk flingsalt
Olivolja
Basilikavinägrett
1 dl färsk basilika
2 vitlöksklyftor
½ tsk Dijon
1 tsk italiensk salladskrydda
½ tsk peppar
½ tsk salt
2 dl olivolja, extra virgin
½ dl vitvinsvinäger
3 msk vatten
Gör så här
Basilikavinägrett
Mixa ihop alla ingredienser till en varmt grön dressing.
Spetskål
- Sätt ugnen på 200 C
- Dela spetskålshuvudet i fyra delar.
- Pensla på olivolja på alla sidor och strössla över flingsalt. Lägg i en ugnsform.
- Ugnsgratinera i ca 20 minuter tills den fått färg på ovansidan
- Lägg upp spetskål på fat, strössla över räkor och tomater och ringla över rikligt med basilikavinägrett.
Spännande! Kör du grillelementen i ugnen eller vanlig ugnsvärme?
Jag körde vanlig ugnsvärme. På slutet kan du ta lite grillvärme om du vill ha det lite extra färg.